Foto: pressbild/ Jönköpings kommun

Historiskt avtal påskrivet idag – innebär 10 000 nya bostäder

Under fredagsförmiddagen undertecknades ett historiskt avtal med Sverigeförhandlingen gällande en ny höghastighetsjärnväg i Jönköping. Avtalet innebär bland annat att Jönköpings kommun ska bygga 10 000 nya bostäder.

 

Sedan 2014 har representanter på uppdrag av regeringen åkt landet runt för att förhandla med kommuner och regioner om en ny höghastighetsjärnväg, i den så kallade Sverigeförhandlingen.

Den sista december i år ska en slutrapport lämnas till regeringen, och under fredagen samlades representanter för Region Jönköpings län samt Jönköpings, Värnamos, och Tranås kommun i Rådhuset i Jönköping för att skriva under avtalet med Sverigeförhandlingen.

För Jönköpings del innebär avtalet att man ska medfinansiera järnvägen med 195 miljoner och bygga 10 000 nya bostäder. I gengäld måste nya stambanor för höghastighetsjärnvägen byggas.

– Det här är ett historiskt avtal och inte bara viktigt för vår region. Det här är viktigt för hela Sverige. Vi har många bakom oss i detta och inte minst näringslivet som ser nya möjligheter i både kompetensförsörjning och pendlingsmöjligheter, säger Ann-Marie Nilsson, kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

I samband med avtalsskrivning ställer nu kommunerna och regionen saken på sin spets mot regering och riksdag och under fredagen fick samtliga riksdagsledamöter och regeringsmedlemmar ett brev med uppmaningen att börja diskutera och våga ta beslut i frågan.

– Med möjlighet för tågen att köra i 320 km/h får vi betydligt kortare restider än idag. Det kommer att ge den här regionen möjlighet att ha hela södra Sverige som sin arbetsmarknad, säger Catarina Håkansson-Bohman, representant för Sverigehandlingen, i pressmeddelandet.

 

-----

No more pages to load