Under fredagen beslutade Länsstyrelsen i Jönköpings län om en unik skyddsjakt på ett lodjur. Foto: Pixabay

Unik skyddsjakt efter upprepade lodjursattacker

Ett ensamt lodjur misstänks ha orsakat sammanlagt 22 fårs död vid flera upprepade angrepp i Mullsjötrakten. Länsstyrelsen har därför för första gången någonsin beslutat om skyddsjakt på djuret.

Sedan februari i år har fyra lodjursangrepp inträffat i Mullsjö kommun, där det senaste angreppet upptäcktes så sent som i torsdags. I Västra Götalands län har ytterligare tre angrepp skett och totalt har 22 får dödats eller tvingats avlivas på grund av anfallen.

– Troligtvis är det en individ som ligger bakom angreppen, säger Henrick Blanck som är enhetschef på landenheten på länsstyrelsen, till P4 Jönköping.

Under fredagen beslutade Länsstyrelsen i Jönköpings län om en unik skyddsjakt på djuret. Områdena i Jönköpings län som påverkas av jakten är främst Mullsjö kommun men även mindre delar av Jönköping och Habo. Beslutet om skyddsjakt gäller från och med den 27 oktober till den 20 november.

På sin hemsida skriver Länsstyrelsen i Jönköpings län att man har gjort bedömningen att angreppen som inträffat under en förhållandevis kort tid, utförts av en individ som är mer benägen att angripa tamdjur än vad som normalt kan förväntas. Länsstyrelserna anser därför att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att minska risken för fortsatt upprepade angrepp i området.

Skyddsjakten leds av en jaktledare som utsetts av Länsstyrelsen. Det är bara jägare som jaktledaren har pekat ut som får delta i skyddsjakten.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load