Alexander Ekman Foto: Patrick Karlsson

Stjärnkoreograf får Såstaholms scenkonstpris

 

Vinnaren är stjärnkoreografen Alexander Ekman som får utmärkelsen för sitt inlevelserika djupdyk i det svenska midsommarfirandet.

Såstaholm Hotell & Konferens i Täby delar årligen ut ett pris till en ung och lovande scenkonstnär och i år går det till koreograf Alexander Ekman för skapandet av dansföreställningen ”Midsommarnattsdröm”, ett drömlikt helaftonsverk, fritt tolkat efter

Shakespeares manus. Med motiveringen: ”ett underbart och inlevelserikt djupdyk i det svenska midsommarfirandet. En paradisisk dröm av hö och kärlek som han generöst delar med publiken. Allt är rörelse, kropp, tanke och längtan – ständigt överraskande”.

– Det betyder jättemycket för mig att få priset. Det är en otroligt fin uppmuntran som alla borde få. Jag blev så inspirerad att jag har bestämt mig för att dela ut ett eget pris för att i min tur uppmuntra en skapande person, säger Alexander Ekman.

Vinnaren har utsetts av en jury bestående av Anna Carlson, ordförande för Teaterförbundet, Åsa Söderberg, chef för Skånes Dansteater, Jan Göransson, presschef för Svenska Filminstitutet samt teaterkritiker Lars Ring, Svenska Dagbladet. Priset består av en summa om 50 000 kronor samt äran att inreda ett hotellrum.

– Prispengarna kommer generera något konstnärligt, dels kommer de säkerligen att gå till det filmprojekt jag jobbar på samt till att finansiera min ateljé, säger Alexander Ekman.

Alexander Ekman är 31 år ung, utbildad vid Operans balettelevskola och har därefter dansat på Operan i Stockholm såväl som på Nederlands Dans Theater och Cullbergbaletten – för vilka han även fick sitt genombrott som koreograf. Sedan dess har han arbetat med ett antal stora och hyllade och kritikerrosade produktioner. Just nu jobbar han på nästa stora verk efter Midsommarnattsdröm.

Tidigare pristagare, med unikt egeninredda rum på Såstaholm Hotell & Konferens är Josefin Ljungman (2008), Joel Kinnaman (2009), Elin Rombo (2010), Lindy Larsson (2011), Alicia Vikander (2012), Adam Pålsson & Adam Lundgren (2013) samt Edda Magnason (2014).

-Vi är stolta och glada över att ha gett dessa unga och talangfulla scenkonstnärer en extra skjuts framåt i sin karriär, säger hotelldirektör Ulrik Clemens Von Döbeln.

-----

No more pages to load