Mitt Jönköping genom en fotografs ögon av fotografen Tommy Karlstedt

Tommy Karlstedt: Mitt Jönköping genom en fotografs ögon

Så är det då dags att presentera fotografen Tommy Karlstedt i Bankeryds Fotoklubb tillsammans med ett urval av hans bilder från Jönköping. Tommy är född och uppvuxen i Jönköping på Österängen.

Hans historia är lite speciell. Hans far, Weine Karlstedt, var mycket intresserad av foto och gjorde allt för att intressera sonen, men det skulle dröja ända till faderns bortgång 2002, innan Tommys intresse väcktes. Han fick då överta faderns jättestora kamerasamling, som nästan skulle räcka till ett museum, enligt Tommy själv, samt en diger samling negativ från Jönköping.

Fadern Weine hade samarbetat med Bankeryds Fotoklubb med bilder till deras årliga almanacka JÖNKÖPING FÖRR OCH NU. Tommy blev nu kontaktad av klubben och blev så småningom medlem. Han har sedan dess varit ansvarig för arbetet med almanackan och arbetar oförtrutet vidare med att skanna faderns negativ. En riktig guldgruva!

I almanackan för 2016, som redan finns för försäljning, finns inte bara faderns bilder med.

Tommy och hans medhjälpare har fått jobba hårt för att få fram intressanta och bra bilder från förr och lista ut exakt var de är tagna, för att sedan kunna ta nya bilder från exakt samma plats. På så sätt speglar almanackan direkt förändringarna i stadsbilden.

Tommys arbete med almanackan har betytt mycket för klubben. Inkomsterna från försäljningen är det som sätter guldkant på klubbens verksamhet genom att bekosta utbildning, gästföreläsare och utflykter för medlemmarna.

Under många år var Tommy dessutom web-master, men är nu glad att han lämnat över det arbetet till andra, så att han kan ägna sig mer helhjärtat åt arbetet med almanackan och åt sitt nya intresse för foto.

Tommy gillar att åka ut med kompisar i klubben och fota. Han intresserar sig för såväl naturfoto som mer experimentellt foto, där han släpper loss sin nyfikenhet och kreativitet.

Hans bild på ”Runda huset” är ett exempel på detta. Den runda ljusringen är en kran som tar  ca 1½ minut på sig att gå runt. Tommy har använt en lång slutartid, närmare bestämt 106 sek, och därmed fått med denna intressanta effekt.

Monica Engstrand

-----

No more pages to load