Sharón Clark, Mattias Nilsson och Hans Backenroth Gästade Jönköpings Jazzklubb Foto: Jmini.se

Sharón Clark, Mattias Nilsson och Hans Backenroth Gästade Jönköpings Jazzklubb

Under helgen bjöds jazzentusiaster på en högtidsstund när SVT sände de inspelade konserter med Ella Fitzgerald från år 1965 och framåt som BBC funnit i sina arkiv. Torsdagens konsert med Sharón Clark var en fortsättning i den stil och anda som
Ella F, the first lady of jazz, stod för.

Tack vare att Mattias Nilsson år 2012 gästade den kända jazzklubben ”Smalls” i New York kan även den svenska publiken nu få njuta av Sharón Clarks mogna och omfångsrika röst. Den här kvällen ledsagad av den skånske pianisten Mattias Nilsson, den värmländske basisten Hans Backenroth och trumslagaren Joakim Ekberg från Uppsala.

Kompetet är inte vad som helst. Mattias Nilsson är en lysande stjärna på jazzhimlen som år 2013 erhöll Harry Arnold stipendiet. Hans internationella karriär inleddes på Akbank International Jazzfestival i turkiska Istanbul.
Hans Backenroth turnerade redan år 1991 i USA med Putte Wickman. År 1991 – 2007 spelade han med Arne Domnérus i olika kombinationer.

Han har spelat med en rad musikaliska storheter som Monica Z, Lill Lindfors, Bengt Hallberg, Harry Allen, Toots Thielemans och Svend Asmussen, bara för att nämna några. Joakim Ekberg är en välkänd trummis med brett register som inte bara spelar utan som också som lärare för sin kunskap vidare till kommande generationers musiker

Sharón uppmuntrades tidigt av sin far att börja en karriär som jazzsångerska. Där har hon utvecklat en personlig stil nära besläktad med Carmen McRaes och kanske allra mest med Sarah Vaughans.

Hon är nu på sin andra Sverigeturné och säkerligen inte den sista.
Utanför den amerikanska östkusten har hon vunnit sin största beundrarskara i Ryssland. Hennes senaste CD: Do it again är en hyllning till Shirley Horn som liksom Sharón kommer från Washington D.C.
Tyvärr har hon hittills inte gjort sig känd hos en bredare svensk publik, vilket avspeglades i de alltför få lyssnarna vid torsdagens framträdande på Spiras Caféscen.

De som kom fick lyssna till och beundra en stor artist. Konsertens båda set inleddes med en rent instrumental låt. I första set Summertime. Sharon Clark bjöd sedan på sin musikaliska bredd i allt från I never fall in love again via Miles Davis, hyllning till Frank Sinatra och Duke Ellingtons It don´t mean a thing. Extranumret blev On the street there I live ur My fair lady.

Kvällens förband var ännu en gång Emil Fredbergs Orkester. Femmannabandet utbildade vid Skurups Folkhögskola består av piano, bas, gitarr och trummor samt Emil själv som sångare. De underhöll trivsamt med svängig jazz med huvudsakligen underfundiga sångtexter på svenska men också ett eget arr på It could have happened to you.


Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på 
Facebook

-----

No more pages to load