Temabild Foto: Elina Halldén

Vi behöver mer sömn!

8-10 timmar är det tonåringar behöver sova i vanliga fall men dem flesta får bara 6-8h sömn. 

Vi går och lägger oss oftast runt tolv tiden och börjar skolan klockan 8 då vi går upp klockan 7 på morgonen, det motsvarar endast 7h sömn. En del går t.o.m och lägger sig vid klockan ett på natten och får därför bara 6h och med tanke på att du helst ska sova 10h är det väldigt lite, speciellt om du går i skolan.

Många tycker att vi borde gå och lägga oss tidigare, men det krockar ju då med alla läxor,prov och träningar. Så det blir väldigt svårt för oss att hinna med allt viktigt och samtigt lägga oss tidigt.
Det är mycket som står i vägen för bra sömn, t.ex, skolarbete, träning, långa resor, extrajobb, och eventuellt tankar, när man längtar efter något eller är deprimerad ( som man kan bli p.g.a lite sömn ). Puberteten påverkar också sömnen väldigt mycket då dygnsrytmen ändras, man blir tröttare på kvällarna och har mycket svårare att gå upp på morgonen.

Men hur får man då den bästa sömnen?
Det är jätte bra att ha en perfekt säng som passar din kropp, som t.ex tempur. Tempur anpassar sig precis efter din kroppstyp och passar alltså till alla, t.o.m de som lider av ryggont och led ont m.m. Dem flesta madrasser innehåller fjädrar, och det ger inte lika bra stöd för t.ex axeln när man ligger på sidan, tempur innehåller ett slags viskoelastiskt skumplastmaterial, som minskar påfrestningar av g-krafter men behåller formen vid snabba rörelser.

Din dygnsrytm är väldigt bra att hålla, så att du går upp samma tid och att du också försöker gå och lägga dig samma tid.
Undvik också mobil, tv eller ipad eftersom dessa objekt innehåller blått ljus, det som får hjärnan att tro att det fortfarande är dag och på så sätt blir du inte trött lika enkelt därav går och lägger dig senare.
Om alla vi tonåringar börjar tänka på det här kanske de nästa utforskningarna visar ett bättre resultat.

Julia Järvhammar, Elina Halldén och Irina Popanicic.

-----

No more pages to load