Per Tengstrand spelar och berättar om Beethoven på Spira i Jönköping Foto: pressbild

Per Tengstrand spelar och berättar om Beethoven

Vår Artist in residence Per Tengstrand spelar Beethovens pianosonat op 31:2, av August Strindberg kallad ”Spöksonaten”,  och berättar om kompositörens Eroica-symfoni, som ursprungligen var tänkt att tillägnas Napoleon.

Det är den första av två konserter under våren på temat ”Konversationer vid klaviaturen”, ett nytt sätt att presentera och uppleva  klassisk musik i öppen och avspänd miljö.  Nästa konsert, med titeln Plaitude, Amici, spelas 26 maj.
– För mig är det både roligt och givande att berätta om musiken jag spelar. Det har jag gjort länge och i början fick jag en del 
syrliga kommentarer eftersom det då inte var så vanligt att prata under en konsert. Mina föräldrar har undervisat i piano och matematik,  kanske är det därför som jag alltid uppskattat att dela med mig av sånt som jag lyckats skaffa extra kunskaper om, säger Per Tengstrand i ett pressmeddelande.

Om Per Tengstrand
Per Tengstrand är fotbollslöftet från Växjö som valde musiken framför idrotten och tolv år gammal gjorde debut 
med Helsingborgs Symfoniorkester. När han tilldelades första pris för sina slutexamina vid konservatoriet i Paris 
bröt den hänförda tävlingspubliken det 200 år gamla applådförbudet.

Kritiker har rosat Per för hans tekniska briljans och säkerhet samt hur han med lätthet tar sig an det ena komplexa verket efter det andra. 
Han har vunnit första pris i flera internationella tävlingar. År 2005 förärades han den svenska kungliga medaljen Litteris et Artibus för sina  framstående konstnärliga insatser, och var då den yngste mottagaren någonsin. Han är konstnärlig ledare för Helsingborg Pianofestival,  Giresta pianofestival och New Nordic Music Festival i New York.

Om Artist in Residence
Artist in Residence är det första projektet för Smålands Musik & Teater med sponsorstöd från näringslivet i Jönköping. 
Det är genom deras engagemang projektet är möjligt att genomföra, och rikta mot nya och yngre målgrupper. 
Sponsorer till Artist in Residence är SEB, Werinova, PwC och Tosito.

fakta

Onsdag 30 mars kl. 19:00, Kammaren, Kulturhuset Spira, Jönköping

-----

No more pages to load