Foto: Hans Järeby

Lill-Babs, Siwan, Anne-Louise – Schlagerikoner som inger respekt

Konsert: 183 år tillsammans

Artister: Sim Malmkvist, Barbro Lill-Babs Svensson, Ann- Louise Hansson

Musiker: Benneth Fagerlund piano/sång, Martin Tallström Gitarr 

Plats: Spira/konsertsalen

BETYG:

De gör entré till musik och publiken i den fullsatta konsertsalen ger dem en varm välkomnande applåd som tyder på respekt. Inte undra på det, de som idag är pensionärer har följt deras musikaliska resa genom livet på scener hemma och i Europa. Nu på ålderns höst (man är inte äldre än man känner sig) gör de klokt nog gemensam sak, en show tillsammans. 

Underrubriken 183 år tillsammans, med 63 år sedan scendebuten för Lill-Babs, 62 för Siw Malmkvist och 58 för Anne-Louise Hansson. Showen är ren svensk nöjeshistoria. 1959 vann Siw Malmkvist Melodifestivalen med ”Augustin” och samma år sjöng Lill-Babs om Klas-Göran.

”Passa på att titta på oss medan vi fortfarande lever” säger Lill-Babs med glimten i ögat. Tjejerna skämtar ganska friskt om åldern, men visar på behållen vitalitet, icke minst Siwan som är äldst och verkar lite mindre rörlig. När hon  berättar om när hon spelade Pippi som 45 åring avslutar hon det med en rapp om Pippi och visar prov på överraskande vitalitet och mjukhet i kroppen och det hela avslutas med en karatespark. Oj, oj, vad de överraskar. Jag har sett yngre artister som känts betydligt tröttare. Tjejerna på scen väcker liv i publiken där stora delar av dem troligen hunnit med att vara pensionärer i både fem, tio och femton år. Men som njuter av den här trions sett att underhålla sin publik.

Barbro Svensson aktuell som sevärd skådespelare i tv-serien ”Bonusfamiljen” dansar in i högklackat och rör sig med en smittande otålig energi, men blir ibland rörd när hon lyssnar på de två andra. De tre turas om att sjunga solo, men körar och gör mycket tillsammans. Det känns som att vara på besök hemma hos någon av dem och de avslappnat berättar om sina äventyr och upplevelser på scenerna. De har upplevt så otroligt mycket inte bara schlagers, hittar och melodifestivaler. En och annan anekdot och fräckis, och berättelser från rika yrkesliv får publiken sig till livs.

Det här är ingen ren konsert, det är en musikalisk show med korta berättelser om hur de upplevt sina karriärer i showbiz. Ann-Louise Hanson turnerade med Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström 1964 och gör ett fint vismedley. Hon imiterar också några kändisar som Birgit Nilsson med flera. Det är klokt att hon säger vilka hon imiterar. Hon bjuder på ett medley av många av sina låtar och hyllar Ted Gärdestad tillsammans med Benneth Fagerlund.

Siw kontrar med ”April, April” och visar att hon fortfarande vid 80 års ålder kan vissla. Under drygt två timmar bjuds vi på de flesta av trions välkända hits och vi får bland annat veta att Lill-Babs skrivit autografer till The Beatles. Anne-Louise är den som har mest av rösten i behåll, men alla tre har det mesta kvar av hur man underhåller en publik.

Showen avslutas med ett långt medley där de flesta av trions mest kända bitar får plats, ”Augustin”, Mitt huvud surrar av toner”, ”Är du ensam i kväll”, ”Tuff brud i lyxförpackning”, ”Itsy, Bitsy”, ”Manolito”, ”Gulle dig” med flera.  Drygt 40 låtar hinner vi höra  och allt knyts ihop med ”En Jävel På Kärlek” och sammanfattningsvis kan man konstatera att de tre schalgerlegenderna bjöd på en härligt pratglad och musikaliskt igenkännande show och fick utan tvekan med all rätt publikens respekt. 

-----

No more pages to load