Tomas Andersson Wij på Jönköpings Teater Foto: Mattias Landström

Tomas Andersson Wij når ända fram

Tomas Andersson Wij nådde inte ända fram med sin första skiva. När hans kärlek flyttade till New York flydde han svartsjuk bort och hamnade på Sicilien, där försökte han skriva av sig sorgen ”det var inte så lätt att hitta någon ny på 90-talet innan internet fanns”, det blev låtar till hans första skiva.

-Den floppade, berättar Tomas som generöst bjuder sin publik på delar av sitt liv varvat med hans låtar med texter lika berättande. Han vände hemåt och började producera mängder av låtar och inte bar till sig själv utan även till andra artister.

Nu har han sedan länge nått fram med sina tänkvärda och berättande texter och som målar fram bilder. Där finns inte oväntat en låt med titeln ”Jag nådde aldrig riktigt fram till dig” en låt som griper tag. Griper tag gör i stort sett alla hans låtar och trots att man efter en hel konsert får en känsla av upprepning i låtarna, så är det texterna som etsar sig fast. Verkliga händelser i livet rullas upp i låtarna. Thomas har en förmåga att få till texterna så att det känns som man skulle kunnat varit delaktig i händelserna.

Han har skrivit hur många låtar som helst som man kan lyssna till och varva ner efter en jobbig dag. Låtar som ”Sången om mitt liv”, ”Tommy och hans mamma”, Sturm und drang”, ”Santa Monica”, ”Hälsingland”, Blues från Sverige”.

Jag känner mig extra generös ikväll säger Tomas plötsligt och berättar att han fått mejl om önskemål på låtar. Två par får det de önskat, ”Mitt barnsliga leende” och Maria och Niklas som träffades på en konsert med Thomas och nu är gifta fick, sin önskan ”Evighet” uppfylld. Generöst och känslosamt framförd, fullständig lycka för paret kan man tänka. En fin låt “Cycles” Frank Sinatra gjorde känd på  60-talet har Thomas tagit till sig som sin favoritlåt och framförde med titeln “Vågor”. Här bjöds också på ett par låtar från det kommande tionde albumet och det lovar gott.

En eloge till ackompanjerade musikerna, men bäst är Tomas när han sjunger till eget gitarrkomp.

fakta

Konsert: Tomas Andersson Wij

Plats: Jönköpings teater

 

-----

No more pages to load