Nisse har glöd i luren – Still crazy after all these years

Jag vet ingen som spelar som Nisse Landgren, så trombonen glöder, den är för inte röd.Den här kvällen kändes det som det var extra glöd i luren. En kväll med idel ädel musikadel på scenen, Bohuslän Big Band, av Quincy Jones utsedd till ett världens bästa, Nisse Landgren och kompositören och arrangören Vince Mendoza. Det skulle bli en riktig höjdarkväll, det var jag och säkert flera övertygade om.

Men jag hade ingen aning om att det här bandet var så fullt av fullfjädrade solister. Men det skulle man ganska snart bli medveten om. Den ena efter den andra visade vad de kunde och lirade så man häpnade och kände ett musikaliskt lyckorus i kroppen. Till dem hörde Huskvarnabördiga Niclas Rydh och icke minst trumpetaren Samuel Olsson med flera. Inte undra på att BBB hör till de bästa storbanden. Att bli medlem i det här bandet ställer mycket stora krav på en musiker. 

Vince Mendoza, kompositör och arrangör i världsklass som skrivit till de allra största, har skrivit det mesta som spelades den här kvällen till Bohuslän Big Band. Nya spännande och kanske tuffa verk, lite att bita i för ett band av BBB:s kaliber. Men de gjorde det med den äran och med en spelglädje som smittade av sig. En del av de här låtarna kanske inte föll alla helt på läppen. Men som alltid är det kul att få höra lite ny musik. Vince Mendoza ledde lite coolt bandet i den här konserten och hans musik varvades med låtar av andra kompositörer och musiker som “Impression” en Coltranelåt och Stings “Fragile” med blås och sång av Nisse med sin ljusa spännande och cola röst. Nisse Landgren har jobbat med bandet i många år och det märks väl på scenen och i spelet att han njuter och dansar på scenen mellan spelet i den röda luren.

Inledningen bjöd på musik av Bernstein och Nisse Landgrens tolkning av “Maria” ur West Side Story, gav undertecknad lyckorusningar i kroppen. Att kunna få fram en så mjuk fin ton är få förunnat. Att sedan koppla om till en hypersnabb låt är makalöst bra. Med teknikens hjälp kunde han även få fram lite mer elektroniskt spännande ljud ur luren. Att också få uppleva en trombonduell mellan Nisse Landgren och Huskvarnabon Niclas Rydh, kan även få en östgöte att lyssna så hakan glider ner mot bröstet. Nämnas bör att en annan trombonist från kommunen, Joel Lindblom från Jönköping, hade värmt upp publiken innan med kompisarna i Amanda Ekberg Quartett.

Avslutningsvis bjöd BBB på lite New Orleanskänsla i låten Same Old Story framförd med ett ute i konsertsalen marscherande och spelande storband. Publiken ville ha mer och Nisse Landgren tackade och avslutade med Paul Simonlåten “Still crazy after all these Days”, en perfekt avslutning. Men inte är det väl crazy att spela som de här killarna, men väl galet bra.

 

 

fakta

Konsert: Still crazy after all these years- Nisse Landgren och Vince Mendoza med Bohuslän Big Band

Plats: Spira – konsertsalen

Förband: Amanda Ekberg Quartett med Amanda Ekberg, sång, Joel Lindblom, trombon, Antoni Yammin, kontrabas, Fredrik Wik,  trumset

Arrangör: Jönköpings Jazzklubb

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load