Ronny Eriksson – briljant satirisk underhållare

Satirikern Ronny Eriksson är en briljant underhållare. Tillsammans med like briljante pianisten Benneth Fagerlund dök han oförhappandes upp i Jönköping och bjöd på drygt två timmar dagsaktuella samhällsbetraktelser, sång och musik.

Han gör också det jag aldrig sett någon annan göra, nämligen dra upp sin t-shirt och trummande på sin mage kompa sin egen sång. Inte nog med det han sjunger också duett med sin fru, trots att hon inte är på plats, han sjunger hennes roll också. Imponerande.

I publiken den här kvällen är det många norrlänningar och kanske gör det att Ronny känner sig hemtam på Jönköpings teater scen. Ronny har varit här förut och trivs, för han: ”får en sådan fin och intim kontakt med publiken”. Att han trivs på den här scenen är ett plus för publiken för de får möta en Ronny Eriksson i toppform och föreställningen blir som en dialog mellan honom och publiken. En föreställning där humorn och vassa stick mot både det ena och andra känns som en genomgående röd tråd.

Han är alltid aktuell och delar ut slängar både hit och dit mot posten och vita kränkta män, politiker som ska fatta beslut om att förbjuda tiggeri. ”Vad händer om de tigger ändå, blir det böter, hur ska de få ihop de pengarna, ja då får de ju tigga ihop till böterna”. Ronny har ett svar på det och sjunger att det är fackets fel.

Det är mycket som får sig en känga om organdonation, Syrien, naturen och bland annat om kläder i en visa i Karl Gerhardstil. Han slår även ett slag för organdonation och menar att hans organen gör ingen nytta i en grav, men däremot om man donerar dem.

Publiken i den välfyllda teatern får en föreställning som de förväntat sig och lite till och är med på noterna och sjunger med för full hals i slutlåten, ”lika bra att sluta drömma, det går åt helvete ändå”.

Han döden finns med på flera sätt i den här showen, om organdonation och att vi en dag skall dö. ”Men alla andra dagar ska vi leva”.  Ronny och Benneth är ett koncept av underhållning som verkligen är underhållande, där finns satir, humor, sång och musik och det framförs med glimten i ögat.  

fakta

Show: Oförhappandes

Medverkande: Ronny Eriksson, Benneth Fagerlund

Plats: Jönköpings teater

-----

No more pages to load