Violinisten Victor Mobäck och pianisten David Huang bjöd på elegant kammarmusik till lunch på Spira. Foto: Hans Järeby

Två lejon på Spira

 

Två unga lejon violinisten Victor Mobäck, vikariende konsertmästare i Sinfoniettan och solistpristagaren pianisten David Huang presenterade sig för en tyvärr tunn publik i en lunchkonsert på tisdagen i Spiras konsertsal. För undertecknad ett möte med två mycket begåvade musiker och en fröjd att lyssna till i tre stycken som man inte hör så ofta. För mig första gången. Victor bjöd på en mycket originell ”Balade”, solosonat nr 3 av E Ysaye, ett stycke som ställer höga krav på violinisten och som Victor gav full rättvisa. I andra stycket Sonat för violin och piano h-moll av A Maier-Röntgen fick vi möta David Huang en skicklig och explosivt följsam pianist. Avslutninsgvis bjöds vi på Sonat för piano och violin no 2 i G-dur av Maurice Ravel, hans enda sonat för just piano och violin.  

Stor musik måsta komma från hjärtat och måste alltid vara vacker. Kring sekelskiftet (1900-talet) skrevs mycket fantastisk musik för violin och piano av franska kompositörer, Fauré, Franck, Debussy, Saint-Saëns och Ravel. För Ravel tog det fyra år att komponera och slutföra sin enda sonat i G-dur. Han dedikerade sonaten till Helene Jourdan-Morhange, en violinist och nära vän till Ravel som tyvärr aldrig kunde framföra verket själv då hon var hårt drabbad av artrit.

Första satsen Allegretto är väldigt elegant, andra satsen som är den mest uppmärksammade och omtalade av satserna känns, ovanligt modern för sin tid.  Men så blev det en elegant och modern sats med influenser av den tidens musikgenrer bland annat jazz och blues. Blue notes är ett vanligt karaktärsdrag inom blues. Ravel har inga utskrivna blue notes, men har utskrivna glissandon. Ravels svar på bluesens slides som brukar förekomma hos gitarrister. Den första satsen är skriven i klassisk form. Pianot introducerar huvudtemat och de olika teman som satsen innehåller presenteras och repeteras i båda instrumenten.  Tredje satsen Perpetum mobile betyder evighetsmaskin och det är exakt vad musikerna får agera i den tredje och sista satsen. En njutbar lunchmusik som sannerligen påverkade både lunchens matsmältning, kropp och själ. Dock förvånas man över att så få tar tillfället i akt att lyssna till såna musiker som de här två lejonen.

fakta

Konsert: Lunchkonsert: Två unga lejon tar plats

Medverkande: Victor Mobäck, violin och David Huang, flygel

Plats: Spira/konsertsalen 

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load