Ann Wristel, Lena Gyllensvan och Elisabeth Magnussson gillar bluegrass så mycket att de börjat spela själva. De träffar andra som också lirar på Fiket i Gränna en gång i månaden. Foto: Hans Järeby

Nu lirar tjejerna bluegrass

Gränna är inte bara känt för sina polkagrisar, utan även för att här flödar musiken sedan länge och nu mer än någonsin. Nu stiger intresset att spela även hos medelålders tjejer.

– Det är himla kul, säger Eric Moreau som bland annat håller i Bluegrassfestivalen. 

Fyra medelålders tjejer i Gränna har börjat lira bluegrass och oldtimemusik. De har som flera andra smittats av den bluegrassfeber som nu sprider sig i Gränna och södra Sverige. Första onsdagen i varje månad träffas man och lirar på Fiket i Gränna och kul har de.

-Vi blev sugna och bestämde oss för ett år sedan att börja spela. Kravet var att man skulle vara tjej och börja spela ett instrument man inte spelat tidigare. Det blev mandolin för min del, säger Ann Wristel i kvartetten Pärlbandet.

I kvartetten Pärlbandet spelar också Lena Gyllensvan, kontrabas, Elisabeth Magnusson, banjo och Ami Weidman, gitarr.

På onsdagen var det dags igen och det var tredje träffen i år och här får vem som helst titta in och lira. Pelle Brandt och sonen Eric Moreau är entusiasterna som driver det hela. Liret på fiket började för några år sedan då man började lira som uppladdning ett par dagar innan Bluegrassfestivalen. Sedan har man fortsatt och intresset för att lira växer i takt med det och nu inför 40-årsjubileet så stiger intresset. Och allt fler väljer att komma in på Fiket och lira och här finns även långväga musiker som vill jamma några timmar. Björn Andersson åker upp från Ingatorp för att han tycker det ger själen harmoni.

Här jammar han med Grännas etablerade bluegrassmusiker och andra som satsar på att etablera sig. Det som är roligt är att det nu inte bara är killar, tjejerna kommer starkt.  

-Vi är ju nya och kan inte så mycket, men Pelle har varit med länge och kan många bra låtar och vi lär oss så sakteliga, säger Lena.

Man måste beundra de här fyra tjejerna som med all sannolikhet får andra att tjejer att hänga på. Lena Gyllensvan har på ett år lärt sig spela kontrabas så bra att de fyra kan spela och framträda. Och som traditionen bjuder så sjunger de också i stämmor. Det är inte bara polkagrisar i Gränna, här frodas också musiken som har växt sig stark sedan 1940-talet. Och nu svänger det mer än någonsin. Tjejerna får visa vad de kan på 40-årsjubileet av Bluegrassfestivalen.     

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load