Sinfoniettan under ledning av Ulf Wadenbrandt gav dreamhack publiken något det hör många gånger förr i lurar, men nu i nya arrangemang och live. Foto: Hans Järeby

Dreamhack gav Spira ny publik

Dreamhack blev utan tvekan en kick för Kulturhuset Spira på söndagen när en helt ny och ungdomlig publik invadera konsertsalen. Sinfoniettan gav en konsert med musik ur de populäraste online-spelen till publikens förtjusning.

Vilken avslutning på vårsäsongen Jönköpings Sinfonietta fick i helgen när man gav två konserter med musik komponerad för de populäraste dataspelen. Halo, Battlefield, World of Warcraft, Angry Birds, Sonic, med flera. Men lika lyckat var det att få en helt ny publik till Kulturhuset Spira, när ungdomar från Dreamhack intog konsertsalen. Det var inte fullt i konsertsalen men en helt lyrisk publik som gav sinfoniettan stående ovationer när de fick höra den musik som de så ofta hört när de spelar. Nu utan spel och live.

”Jäklar så bra det är” var en av många gillande kommentarer. För dirigenten Ulf Wadenbrandt, mannen bakom de spännande arrangemangen av det som framfördes var publikens reaktion och respons en härlig kick och något som utan tvekan kommer att påverka den musikaliska framtiden att bygga på för både musiker och Spira.

Wadenbrandt med sin karisma visar ju med hela kroppen vad han tycker om både musik, dirigerande och icke minst om Sinfoniettan som han lovordar med råge och med all rätt.   

De bjöd här på en konsert med mycket stor dramatik, romantik och bredd i musikaliska genrer, jazz, rumba, här fanns det mesta så till den grad att det spratt i benen på både dirigent och musiker. Härligt att se en Sinfonietta så tänd på sin uppgift. Att de gillade den här musiken, gick inte att ta miste.

Battlefield var en suverän inledning på konserten, musik som dunkades in i kroppen och väckte alla gillande känslor. Följd av musik från strategispelet Halo med invävd mystik och naturkänsla och musiken är så perfekt anpassad till spelet.

“Sonic the hedhodge medley” har en helt annan approach och innehåller i stort sett alla stilar inom musiken som sätter fart på livsandarna. Frågan är om det inte gör det mer i en fokuserad konsert än när man spelar. Här vill man röra på ben och kropp.  Det som imponerar mest på undertecknad och som är viktigt att lyfta fram är hur bra musiken är. Innan konserten hade jag en känsla av att det här blir lite mycket av detsammma, men icke. Musik till “Pirates of the Caribbean”, “Angry Birds”, “World of Warcraft”, “Dreams of Nemo”, “Elder Scrolls – Oblivion” och framförallt “”, ett underbart stycke romantiskt upplagd musik som invaggar en i ett lugn av njutning. Den blev också publikens favorit och fick tas i repris. En kväll med musik som tills nu kanske bara hörts i lurar av de flesta, men nu fick ordentligt fokus i mästerliga arrangemang av Ulf  Wadenbrandt. Många i publiken kommer att spela Halo och Battlefield med andra öron i fortsättningen. Nu gäller det för ansvariga att ta vara på den nyfunna publiken. Och det är nog ingen tvekan om det. Både verksamhetschef Per-Ola Nilsson och konstnärliga chefen Gabriella Bergman var lyriska över den ungdomliga publiktillströmningen. Något som också gav upplevelsen en extra skjuts var Benjamin Reubers spännande ljussättning, tack.         

   

fakta

Konsert: Dreamhack in Concert

Medverkande: Jönköpings Sinfonietta, dirigent och arrangemang Ulf Wadenbrandt.

Ljus: Benjamin Reuber, Ljudbolaget i Tranås 

Arrangör: Smålands Musik och Teater, Destination Jönköping, Dreamhack

Plats: Spira/konsertsalen  

-----

No more pages to load