Teaterstickornas gruvensemble. Från vänster Allis Nåbo, Johanna Wahlström, Alva Stahl och Jonathan Heinhagen som "Jocke Smed". Foto: Hans Järeby

Gruvligt bra teater i Taberg

På lördagen hade Teaterstickorna premiär för årets gruvteater ”På luffen med Jocke Smed” djupt inne i en ort i Tabergsgruvan. Jocke Smed gestaltas av Jonathan Heinhagen på ett vant och chosefritt sätt och manus och regi står Emy Stahl för.

Teaterstickorna brukar vi ofta träffa på i förestsllningar på Jönköpings Teater eller utomhus någonstans i Jönköping. Just nu framträder de dock på annan ort. Det är svårt att tänka sig teater i en gammal mörk, kall och fuktig gruva, om man inte tidigare varit där. Men nu så här efteråt är det utan tvekan, både spännande, intressant och en helt annan upplevelse än i en teatersalong. Den gamla gruvan i Taberg, som i sig har mycket att berätta, gör sig påmind vid ett besök. Alla som kämpat i mörkret för att bryta malm för att utvinna järn som sin tur gett krökta ryggar på smederna som skall behandla den och forma användbara verktyg. Det finns mycket att fundera på detta innan några medlemmar i Teaterstickorna som luffare bjuder på en historielektion genom flera århundraden.

Det är fjärde året i rad som Teaterstickorna bjuder på teater i gruvan och den här gången får vi följa luffarnas väg genom historien. De tar vägarna förbi Taberg och funderar lite över Tabergsbor och Smålänningar i allmänhet. Här varvas historia med skrönor och luffarhistorier, sanna eller osanna. På ett charmigt sätt ger de här fyra stickorna på berättelser och sång ur historien. Hur Gustav Vasa såg på smålänningar som han inte hade mycket till övers för som han bland annat såg som gnällspikar. Den tydliga bilden är att smålänningen är snål, sparsam, arbetsam och tror på Gud. Kanske är sanningen den att de inte hade något annat att tro på. Vi får höra att en och en halv miljon smålänningar utvandrade till Amerika, men att en del av dem så småningom längtade hem. Efter knappat en timme i gruvan kommer man ut i lördagskvällen och luften känns nästan tropisk efter att ha vistats i fem fuktiga plus.

Men också efter en härlig upplevelse av en härlig föreställning där fyra ungdomar med stor entusiasm presterat en annorlunda och gruvligt bra förställning. 

fakta

I rollerna: Jonathan Heinhagen, Allis Nåbo, Alva Stahl och Johanna Wahlström.

Manus/regi/Idé: Emy Stahl

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load