Malena Ernman hyllas efter sin konsert på Spira. Foto: Hans Järeby

Artiststjärnan hyllas efter unika Jönköpingskonserten: ’’En lysande entertainer’’

Det var fullt i Kulturhuset Spira på tisdagskvällen. Det gavs ytterligare en utsåld föreställning av Les Miserables, men de allra flesta hade valt en annan föreställning, Julen är Nära med Malena Ernman och Lasse Berghagen. Det här blev en överraskningarnas kväll, publiken har aldrig hört Berghagens Teddybjörnen Fredriksson på det vis som Malena Ernman gav prov på i tre olika operaparodier.

Hon är inte bara operastjärna, hon är en riktig entertainer som kan det mesta och inte bangar för att överraska musikaliskt. Men det hindrar inte från att tillsammans med Svenska Stråkensemblen, gitarristen Mats Bergström och Janne Bengtsson ge en värdig och vackert musikalisk föreställning med vitala, underbara musikarrangemang och med i huvudsak jul som den röda tråden.

Här bjöd Malena Ernman på några riktiga musikaliska smycken, den melodi som av de flesta musiker och sångare har i bagaget, Pära Moreaus underbara “Koppången” så härligt framförd, så skör som den första tunna isen på den lättfrusna Koppången. Maken Svante Tunbergs “I decembertid” tillägnad dottern Greta, ytterligare en värdig och tänkvärld låt. Men här bjuds också på Puccinis otroligt vackra “O mio babbino caro” i en underbar version av Malena och lika underbart ackompanjerad av musikerna.

Lasse Berghagen då, en annan typ av underhållare och som vi också sett showa genom åren och naturligtvis sjunga icke minst sina egna låtar. Ja åren går och det är en ganska stor kontrast till Malena, men det kanske kompletterar på något vis. Det är en något disträ och äldre Berghagen vi möter den här kvällen som tappar text då och då och som lullar ut och in på scen. Inte den hurtiga glade som brukar slingra med benen i någon låt som vi haft roligt åt. Han ger inte det vitala intryck som man förväntar sig och det är tur att Mats Bergström, Janne Bengtsson och Malena kompletterar varandra i slagfärdiga nummer.

Som motvikt till de vackra partierna i föreställningen så har Malena också förfinat potpurriet i Kalle Anka-timmen på julafton, härligt och roligt. Så en suverän version av Swe–Danes  Scandinavian Shuffle med musikerna. Det är en härlig mix i ljudbilden. Det är något helt annat när Lasse Berghagen äntrar scenen (till synes lite oengagerat) och framför “I mina blommiga sandaler”, i en “Kvastskaftsdans”. I “Jag vill inte va din pepparkaksgubbe” tänder han till lite. Trots det en mycket njutbar förställning. Det är åttonde året Malena Ernman är ute med välljudande och smekande  Svenska Stråkensemblen och en föreställning återstår av årets turné.

Asmusens “Scandinavian Shuffle bjöd den här kvartetten på. Från vänster Janne Bengtsson Malena Ernman Mats Bergström och Anders Öberg. Foto: Hans Järeby

 

Lasse Berghagen och Mats Bergström som kockarna och i julaftonsmelodin “Bella Notte”. Foto: Hans Järeby

 

Malena Ernman överraskar på många sätt. Här med symbaler placerade på insidan av sina knän. Foto: Hans Järeby

Konsert

Betyg: 4

Konsert: Julen är nära

Medverkande: Malena Ernman, Lasse Berghagen, Matts Bergström, gitarr, Janne Bengtson, blås, Svenska Stråkensemblen

Plats: Spira Konsertsalen

-----

No more pages to load