Carolin Helts egenskaper har tagit henne långt. Foto: Sofia Weström/ Carolin Helt

Carolin Helt är så mycket mer än muskler – Bakom ratten heter hon Britt-Marie

Sprallig, lättsam och med ett jävlar anamma. Carolin Helts egenskaper har tagit henne långt i livet. Ja, senast hamnade hon till och med på Fijiöarna och som deltagare i tv-programmet Robinson.

– Det är väl lite av ”the story of my life”… Jag har sagt ja till saker jag egentligen inte kan, men som låter roligt. Sedan jobbar jag hårt där jag är, säger Carolin Helt, som är gymägare, PT, det vill säga personlig tränare, samt föreläsare.

Carolin Helt utstrålar djärvhet bara hon visar sig. Hon sticker ut med sin tuppkamsfrisyr och muskulösa kropp, men hon är långt ifrån hård och kall. Det märker man så fort hon öppnar munnen. Hon skrattar mycket, bjuder på sig själv. Och hennes glädje smittar lätt av sig.

När jag träffar henne, så visar det sig att hon fyller år. Morgonens födelsedagspresenter var precis i hennes smak.

Efter att ha fått plockepinn och fårskinnstofflor i julklapp, blommor på Alla hjärtansdag och dadlar och nötter i påskas, så berättar hon att maken Ola nu äntligen förstått vad det var hon verkligen ville ha.

– Nu på morgonen har jag vält däck och slagit med slägga i trädgården. Till sist fattade han vinken, säger hon med glimten i ögat.

Har flera gym
Släggan på sex kilogram låg under sängen i morse. Traktordäcket stod redan ute i trädgården.

Hemma har hon gym både ute och inne. Dessutom har hon tillgång till träningslokaler hela dagarna genom sitt jobb.

Carolin, som säger att hon själv ”är till 98 procent är träning”, äger nämligen två gym tillsammans med sin man. De ligger i Nässjö och Värnamo. Sedan bor de i Jönköping.

Nässjö är dessutom Carolins födelsestad, men hon växte upp i Björköby, Vetlanda, tillsammans med sina två syskon. Systern är sju år äldre och brodern är 13 år yngre. När hon var 16 år, så flyttade hon hemifrån.

Vald sist på gympan

Det är lätt att tro att någon, som är så träningsintresserad, har varit aktiv sedan födseln. Detta stämmer inte. Som barn var hon till exempel långt ifrån bäst på skolidrotten.

– Jag var en av dem som alltid blev vald sist och jag var inte någon framstående på bollsport eller särskilt snabb när det kom till att springa kortare sträckor.

Däremot gillade hon alltid idrottslektionen när det var stationsträning och när det gällde att springa längre sträckor.

Hon minns fortfarande den gången då hon plötsligt var en av de bästa i klassen på tre kilometer.

– Jag kom på andra plats. Men ingen trodde på mig, alla trodde att jag fuskade, berättar hon.

Tog tag i sitt liv

Några år efter att hon hade flyttat hemifrån, så började hon känna sig ohälsosam. Dåliga matvanor och dåligt med motion, berättar hon, gjorde att hon kände sig lite ”plufsig”. Där och då tog hon tag i sin livsstil.

– På min 20-årsdag bestämde jag mig. Jag sprang runt kvarteret. Jag gjorde det varje dag i en vecka. I början var det inte roligt, men jag uppskattade känslan efteråt.

Snart var träningen en del av hennes liv. Och hon tror att nyckeln till en hälsosammare livsstil är att inte dra i för stora växlar från början.

– Många har stora mål och gör det krångligt för sig när det kommer till träningen.

Träffade sin man

Under flera år jobbade Carolin inom service- och konditorbranschen. Hon har varit städare, bagarlärling, cafébiträde och butikschef.

När hon var 27 år började hon plugga upp gymnasiet. Tanken var, berättar hon, att studera på högskolan. Men det blev inte riktigt så. Hon fick jobb på Atlantis Spa i Jönköping.

– Jag började i receptionen, blev sedan receptionschef och senare platschef.

Det var där hon träffade Ola. De sågs första gången på en arbetsintervju. Hon skrattar åt minnet. Han, som hon, under intervjun, upplevde lite tråkig, och han, som då upplevde henne som en träningsnörd. Han var inte tråkig, men han hade nog, enligt Carolin, rätt om henne…

Fungerade bra ihop

De två lärde känna varandra och snart skulle det visa sig att de fungerade bra som ett par. Och idag kompletterar de varandra perfekt när det gäller att driva företag ihop!

– Jag brinner för det jag gör och han har businesstänket.

Arbetet som platschef på Atlantis Spa gav henne mycket erfarenhet och framför allt människokännedom. Personalfrågor kom med tiden att ta allt mer tid och träningen, vilken var anledningen till att hon var där, fick allt mindre utrymme.

– Det var som fem och ett halvt år av Robinson. Det var mycket brudar och inte alltid helt lätt, säger hon skämtsamt.

Tackar ja till mycket

Hon kände att det var dags att söka sig något nytt. Denna gång ville hon testa att vara sin egen. Tanken var att hon skulle ta över en Hälsokostbutik, men hon blev, som hon beskriver det, ”lappsjuk efter två månader”.

Det blev i stället så att hon fick uppdraget att hjälpa andra att öppna butiker. Från Ystad till Piteå arbetade hon som coach under samma flagg som butiken hon själv en gång skulle ha öppnat. Det var något hon tyckte var roligt – ända till krisen kom 2008. Då skulle hon i stället hjälpa till att stänga ned affärerna.

Hon fick i denna vevan förfrågan om att bli tidningskrönikör. Hon tyckte det lät kul, så hon tackade ja. Sedan fick hon förfrågan om att blogga och föreläsa.

– Jag är bra på att säga ja till saker som jag inte kan. Sedan arbetar jag hårt…

Öppnade eget gym

Hon berättar om sin första föreläsning. Den var hon fruktansvärt nervös över.

– Men jag överlevde det!

2010 öppnade hon sitt första gym. I början, berättar hon, jobbade hon väldigt hårt. Det tog tid att lära sig begränsa sina arbetstimmar.

– Det var först då jag insåg hur mycket man faktiskt kan jobba när man är sin egen.

– Jag trodde aldrig att jag som PT skulle få så mycket att göra som i en stad som Nässjö. Det tar mycket energi att ha åtta klienter under en dag, sex dagar i veckan. Jag vill inte tillbaka dit!

Lärt sig begränsa arbete

Nej, hon har gått den hårda vägen och på så vis kommit underfund med att begränsa arbetsbördan Hon har även lärt sig att hon faktiskt inte behöver tacka ja till alla erbjudanden.

– Nu väljer jag det som verkar roligt.

När frågan kom om hon kunde tänka sig att vara en av deltagarna i årets Robinson, så bestämde hon sig dock ganska snart för att ställa upp.

– Jag hade lite ångest natten innan jag skulle träffa produktionsbolaget. Jag tycker egentligen inte om såna spel… Men ska andras eventuella tyckanden hindra mig från att göra något äventyr? Jag fick ju detta i knäet. Man måste ju pröva annars kanske man ångrar sig.

Genomgår en ålderskris

För första gången i sitt liv upplever hon just nu en ålderskris. Att vara 46 år känns konstigt och hon har funderat en del.

– Jag vill inte tillbaka till livet jag hade vid 36, men jag är inte redo för seniorliv. Jag blir äldre och jag tänkt en del på det de senaste veckorna. Jag är inte helt bekväm med det.

Samtidigt tror hon sig själv ha svaret på anledningen till oron.

– Och andra sidan har jag just sett mig i min värsta form på tv…

Hon berättar också om en kommentar någon tv-tittare skrivit till henne ”45 år och så rynkig…”

Bryr sig inte

Vad folk tycker och tänker om hennes medverkan i Robinson bekommer henne annars inte speciellt mycket. Hon ignorerar det.

– Människor som får en bestämd uppfattning om mig genom ett tv-program… Nej, sådana människor vill jag inte ha i mitt liv.

Det jobbigaste med Robinson, berättar hon, var när det första avsnittet hade sänts. En annan deltagare, Viktoria Heaps, påstod att hon var mobbad och utanför.

– Då vet man inte vad mobbning innebär. Det var inte sant! Och det visade sig ju också senare…

Funnit en vän

Ja, Robinsonäventyret har mest medfört positiva reaktioner från tittarna. De som har varit negativa till hennes medverkan är få. Själv har hon testat sig själv till max och hon är nöjd med sin insats. Hon klarade sig utan fulspel och med att vara sig själv.

På senare år har Carolin funnit en god vän i Lisa Kaptein Kvist, som också är inom samma bransch.

– Vi träffades på en utbildning. Det var häftigt att hitta någon, ha kul ihop med någon som är lik mig. Det är befriande med en kvinna i min egen ålder som är lika… okvinnlig, säger hon.

Skickar roliga selfisar

Varje morgon inleds med att de skickar selfisar till varandra. Det handlar om fula selfisar med filter som förvrider ansiktet.

Hon visar mig några som är riktigt roliga. Och en av dem sticker ut. Det är en bild på Carolin utan filter. Hon sitter med förvånad och skrämd uppsyn på en buss. Där behövdes det, berättar hon, inget filter.

– Det var ett försök när jag första gången skulle åka kollektivt. Något jag då inte hade gjort på flera år…

Har ett alter ego

Hon berättar att hon åkt dit för fortkörning två gånger och därför har två prickar. Nu kör hon dock väldigt lagligt eftersom hon absolut inte vill förlora körkortet. Hon har dessutom tagit till ett litet knep för att verkligen följa hastigheten.

– Varje gång jag kör bil numera, så stiger jag in i den med mitt alter ego, Britt-Marie, berättar hon och visar, genom mimik, en Britt-Marie med neddragna mungipor och som håller krampaktigt i ratten.

Ja, Carolin vet hur man bjuder på sig själv. Hon är inte rädd för att dela med sig av sina uppgångar och sina misstag. Hennes styrka är att våga kliva utanför sin komfortzon. Och det har tagit henne långt.

– Man måste pröva. Det jag ångrar är inte det jag gjort utan det jag inte gjorde.

fakta

Namn: Carolin Helt
Ålder: 46
Familj: Maken Ola och två bonusbarn
Bor: Jönköping
Intressen: Till 98 procent träning
Yrke: Gymägare, PT, bloggare, poddare och föreläsare
Ser på tv: Väldigt marginellt. Just nu tittar jag på Robinson, men annars är det Netflix-serier.
Läser: Periodvis läser jag mycket. Då är det mest facklitteratur om kost och hälsa, men annars blir det någon deckare.
Oanad talang: Jag har egentligen brist på talang, inget kommer lätt för mig. Däremot har jag tackat ja till sånt jag inte kan och blivit bra på det genom hårt arbete. Min talang är väl då att jag har hög arbetskapacitet.
Detta vet vi inte om dig som vi borde veta: Jag odlade eterneller i min balkonglåda som 20-åring. Jag är inte pysslig av mig, men har gjort några försök. Nu håller jag mullvad borta från gräsmattan genom att välta däck.

-----

No more pages to load