Christian von Gehren och cellosolisten Andreas Brantelid överraskade och imponerade söndagspubliken. Foto: Hans Järeby Christian von Gehren och cellosolisten Andreas Brantelid överraskade och imponerade söndagspubliken. Foto: Hans Järeby

Cellisten tog publiken med storm på 30-årsdagen

Den svensk/danske cellisten Andreas Brantelid fyllde 30 år på söndagen, men det var han som gav presenter i stället för att få dem. I höstens andra symfonikonsert i Spira gav han allt av sitt kunnande som solist i Schumanns mycket romantiska cellokonsert i a-moll op 129 och i Tjajkovskijs variationer över ett rokokotema op 33 till en fullkomligt hänförd publik och recensent.

Andreas Brantelid behärskade redan som 16-åring tekniken i Tjajkovskijs Rokokovariationer. Vid konserten i Spira bekräftar han sin känsla för variationerna att spela den på tidstypiskt sätt, med snabba vibraton, glissandon och stor värme. Man får känslan av en sång som framförs av cellisten genom cellons underbara ton.

Andreas Brantelid är en cellosensation.

I Schumanns romantiska musik bottnar han i cellons lägre register och studsar med sin fingerfärdighet högt upp och ger den allra högsta tonen på cellon underbar bärighet. Det är njutbar musik som gillas av alla, icke minst av cellisten själv. Han har fullständig koll på vad som händer runt omkring och visar med fenomenal känsla vilken fingerfärdig och musikaliskt känslig världsartist han snart är, om han inte redan är det. Han har redan lagt världen för sina fötter, turnerar världen över, spelar med alla de stora orkestrarna och inte minst, massor med kammarmusik. Nu skall han åka på turne till Kina med London Philharmonic Orchestra. Jodå han fick också en födelsedagssång av publik och orkestermedlemmar. Andreas blir lite tagen av hyllningen och bjuder publiken på Sarabande av Bach och berättar också att det här var första gången han spelade två stycken i samma konsert.

Chefsdirigent

Den här kvällen välkomnades också, en annan världsstjärna, Christian von Gehren, Sinfoniettans nye chefsdirigent. En dirigent som debuterade som operadirigent som 21 åring och som bland annat har varit konstnärlig ledare vid Operan i Leipzig och Marseille och samarbetet med symfoniorkestrar i Malmö, Köpenhamn, Ålborg och Århus. Han dirigerar även samtida musik ofta tillsammans med Munich Radio Orchestra och samtida tyska kompositörer.

Här i sin första konsert i rollen som chefsdirigent med Sinfoniettan märker vi vilken tillgång det är och kommer att bli. Det märktes också på musikerna i Sinfoniettan, en av landets bästa, att de gillar Christians sätt att leda dem och Christian är här av två anledningar, för att Sinfoniettan är så bra och för att det finns så stora musikaliska möjligheter i Kulturhuset Spira. Han visade sin storhet som dirigent i den avslutande välkända melodiska Schubertsymfonin nr 6 i C-dur där minnen väcktes i Andantesatsen om Monica Zetterlunds tolkning i Donna Juanita ur ”Spader Madame”. Helt underbart örongodis av Schubert och här fanns det inget partitur på dirigentpulpeten. Musikerna svarade med underbara solistiska inslag.

Fick aldrig höra den

Konserten inleddes dock med den ”Italiensk serenaden i G dur av Hugo Wolf i Wolf som var en av de främsta mästarna inom den tyska Lieden, Han skrev bara romanser – omkring 300 stycken. Bland hans fåtaliga instrumentala verk är den här den mest spelade. Han skrev den ursprungligen för stråkkvartett, men den olycklige tonsättaren fick aldrig själv höra den. Den här kvällen passade den dock som handsken som inledning till en fantastisk musikalisk kväll och som lovar mer.

Nämnas kan också att både Christian von Gehren och Andreas Brantelid har samma inställning till hur man entusiasmerar unga till att börja lyssna på musik. Man måste kommunicera med ungdomar och berätta vad det är hur det låter och varför. Popmusiker är bättre på det och vi måste bli bättre på det, det är både Chistians och Andreas inställning. Får man baras ungdomarna till Spira är det nog inga problem. Det gäller att hitta koden och använda den.

Symfonikonserten

Betyg: 5

Konsert: Söndagskonserten

Plats: Spira konsertsalen

Medverkande: Jönköpings Sinfonietta under ledning av Christian von Gehren, cellosolist Andreas Brantelid

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load