En annorlunda Robin Hood på Jönköpings teater

Recension. Kulturskolans unga scen, med elever från gymnasiet och grundskolan, har lagt ner ett intensivt jobb för att åter kunna visa vad de kan prestera på en teaterscen. Ämnet den här gången är Robin Hood, men den här gången är det en annorlunda version som unga scenens skådespelare presenterar och kanske inte det man förväntar sig. På lördagskvällen var det premiär på Jönköpings teater och spänningen var intensiv både på i salongen och hos de fyrtiotalet aktörerna.

Kung Rickard Lejonhjärta är tvungen att lämna sitt England för att ge sig ut i krig med sina korsriddare. Makten lämnas då över till prins John som inte är en riktigt lika hederlig person som sin bror. John är en maktgalen person som räknat med att få ta över efter sin bror Rickard Lejonhjärta. Det börjar sina i statskassan och John beslutar sig för att höja skatterna och det blir sheriffen i Nottingham som ska se till att pengar kommer in.

Och det blir de fattigaste som ska betala mest, de som knappast har något. Adeln klarar sig som oftast i såna här lägen, men inte om man gör som Robin av Locksley. Trots att han i den här versionen om legenden Robin Hood, utmärkt spelad av Filip Egelrud, framstår som en mesig typ reagerar han mot denna orättvisa, vilket inte ses med blida ögon hos prins John.

Följden blir att Sheriffen får i uppdrag att beslagta alla Robin of Locksleys egendomar och Robin flyr ut i Sherwoodskogen och går samman med de fattiga skogsfolket. Han tar sig namnet Robin Hood och beslutar sig för att ta från de rika och ge till de fattiga.
I Kulturskolans unga scens version är den klassiska legenden om Robin Hood en komedi och modet att stå upp mot prins John kommer från oväntat håll och inte från vår hjälte. Han tvingas dock till slut att själv stå upp uppbackad av lady Marion, spelad av Vitalia Hansson och skogsfolket under ledning av Sara, härligt spelad av Li Samuelsson. Man bör uppmärksamma Vitalia Hansson som gått på kulturskolan sedan hon var liten och avslutar nu den delen av livet med den här föreställningen.

Den här föreställningen visar återigen vikten av en bra kulturskola där ungdomar kan få utveckla sin talang och sitt självförtroende och som de får mycket glädje och nytta av i sitt vuxna liv. Man kan inte annat än imponeras av elevernas prestationer och det märks väl att det är något visst att få ge en föreställning på en riktig teaterscen. Utmärkt bra jobbat både av elever och Kulturskolans dramalärare och teaterpedagoger som ansvarar för allt utom spelet på scenen av den här uppsättningen. För den utmärkta ljussättningen svarar som oftast Per Larsson. Kläder och kostym kommer från Kulturskolan och Smot, Smålands Musik och Teater.

Två föreställningar ges ytterligare för allmänheten idag söndag och på måndagen för elever i grundskolan.

De yngre aktörerna var stora på scen. Foto: Hans Järeby
Även de starka behöver tröst ibland. Prins John tvingas trösta sheriffen. Foto: Hans Järeby
När kung Rickard återvänder blir det slutet från brodern Prins Johns utarmning av de fattiga i Sherwoodskogen. Foto: Hans Järeby
Det var livat på scen trots sheriffens härjningar i Nottingham. Foto: Hans Järeby
När skogsfolket och Robin Hood tar tillbaka de skatter som sheriffen samlat in för att ge åt de fattiga, tar broder Tuck tillfället i akt att berika sig själv. Foto: Hans Järeby
Filip Egelrud som Robin Hood har här råkat illa ut och Sheriffen i Nottingham till höger hoppas en gång för alla att bli av med den gäckande och laglöse Robin. Foto: Hans Järeby
Det ser illa ut för Sir Robin av Locksley. Foto: Hans Järeby
Robin Hood var en duktig bågskytt, men här ser han tvivlande ut. Foto: Hans Järeby
Det blir en avgörande duell med sheriffen för Robin. Foto: Hans Järeby
För Vitalia Hansson som spelar lady Marion är den här föreställningen något alldeles extra. Det avslutar Vitalias karriär på Kulturskolan där hon varit elev sedan hon var liten. Men det kanske är början på en ny karriär. Foto: Hans Järeby

-----

No more pages to load