En magnifik tjej på väg mot Broadway

Jill Johnson går från klarhet till klarhet och siktet är inställt, precis som Frankie Boy, på Broadway. Och det skulle inte förvåna om hon snart är där.

I sin show Thats Life hyllar hon i en storslagen produktion Amerikas största musikaliska röster Frank Sinatra, Dolly Parton, Cindy Looper, men störst är hon själv i magnifika tolkningar. Icke minst av de låtar Frank Sinatra gjort till hits och som lever än mer idag.

Showen inleds dock med en film från Jills barndom där hon sjunger Blinka Lilla stjärna och så kommer hon in själv och formligen river igång i en härligt svängig Daddys Girl och Thats Life med härligt klös. Gud vad det svänger i den här storslagna showen signerad Jill Johnson, tjejen som många lärt känna som countrytjejen som sökte sig till Nashville och bland annat hittade Doug Seegers.

I 90 minuter visar hon att hon inte är främmande för någon genre och berättar att hon växt upp, somnat och vaknat till musik, musik det svänger om, och att hon nu vill visa vad hon tycker om. På scen har hon med sig ett storband med 18 av landets toppmusiker under ledning av Stefan Brunsell, kapellmästare på Allsång på Skansen, och i saxsektionen hittar vi bland annat Andreas Andersson från Gränna. Jill Johnsson Big Band, som hon kallar det, är inte vilket band som helst, det är en vandrande, diggande, dansande och framförallt spelande Big Band som bara det är en njutning.

Men Jill Johnson är den lysande magnifika stjärnan som med oerhört träffsäkerhet sätter varje ton på ett så självklart och avslappnat sätt att man bara baxnar. Det här är en producerad fullträff där inga kantigheter finns utan bara ett mjukt svängigt flyt. L. O.V E. Mr Bojangels, Time after Time, For Once in my Life, levereras i en stil som Frank måste njuta av i sin himmel. Hon påpekar att Frank var ett geni i att tolka låtar och framföra texterna i låtarna så att det gick fram. Själv framför hon varenda ton med en oerhörd känsla och finess och är i full kontroll och perfekt harmoni med sitt Big Band. Till hennes sång bjuds också akrobatik och små kuriga finesser av Karin Åderman och Jörgen Assarsson som tillför showen en annan dignitet. Fiffigt.

Dolly Parton hyllas av Jill som Countrys drottning och med låtarna Joline och 9 to 5, även Cyndee Lauper hyllas i Time after time. Och så återkommer hon med sin tolkning av Fly me to the moon och exploderar i New York, New York där känslan infinner sig att ”Broadway is not far away”. Hon tar i med full hals och full kontroll på tonsäkerheten.

Det här är en show man sällan får uppleva i Sverige, en show där minsta detalj är utsökt. Ett storband så eminent att man ryser, en artist som njuter av varje steg och ton hon tar och i fullständig kontroll, som ödmjukt ger det hon vill ge sin publik. Internationell toppklass där Jill Johnson är en klart lysande och magnifik stjärna.

 

fakta

Betyg: 5

Konsert: Jill Johnson – Thats life

Plats: Jönköpings konserthus

Publik: Utsålt

Låtlistan:
1.Daddy lessons 2.That’s life 3. Love 4. Almost like being in love 5. Mr Bojangles 6. Time after time 7. I will never let you know 8. For once in my life 9. Spinning wheels 10. Jolene 11. Here you come again 12. 9 to 5 13. Fly me to the moon 14. New York, New York 15. I got a thing about you baby 16. Chain of fools 17. Mamas got a brand new bag 18. When you tell me that you love me 19. Don’t you worry ’bout a thing 20. Don’t make me over

-----

No more pages to load