Elin Lundberg och Erik Torhall startar Xflow. Foto: privat

Här öppnar unika ”lekplatsen” för barn och vuxna

I det tusen kvadratmeter stora lagret, vägg i vägg med Erikshjälpen på Ljungarum, ekar det i dag tomt. Men om allt går som planerat kommer hinderbanan och parkourhallen Xflow öppna där om mindre än ett halvår.

– Drömmen är att kunna öppna i samband med skolstarten, säger Elin Lundberg, 38 år.

Projektet har hon och kollegan Erik Torhall arbetat med i hemlighet under två år. Nyligen blev bygglovet klart och nu kan duon äntligen prata om det.

– Vi vill starta en träningsanläggning med fokus på barn, ungdomar och familjer – ett ställe som man kan leka av sig på, säger Lundberg och fortsätter:

– Många gånger kan det vara svårt för just barnföräldrar att hitta  egen tid att röra sig på. På vår anläggning finns det träningsmöjligheter för hela familjen.

Efter lång tid av planering börjar projektet närma sig sin målgång och Lundberg berättar att hon måste nypa sig i armen emellanåt.

– Det är fantastiskt kul att få göra det som man verkligen brinner för och som man vet gör skillnad, säger hon.

Under de kommande månaderna kommer den gamla industrilokalen på Ljungrum genomgå en ordentlig förvandling. Och Elin Lunberg har redan en tydlig bild i huvudet av resultatet.

– Vi kommer att satsa på en ganska enkel och clean stil, med mycket trä och betong. Som en ruffig industrilokal fast fylld med mycket kärlek och glädje. Det är rörelseglädje som är vårt fokus och det är också det som ska färgsätta vår verksamhet, säger hon.

Från PT till partner

Lundberg har en yrkesmässig bakgrund inom marknadsföring och det var efter en utmattningsdepression 2014 som hon kände att hon behövde utvärdera sitt liv.

– Jag insåg att jag behövde göra något som jag verkligen trodde på och som jag kände att jag fick ut något av. Jag behövde ha mer hjärta i det jag gjorde, berättar hon.

Träningen fick en allt större betydelse och efter sjukskrivningen tog hon tjänstledigt och började studera till hälsocoach.

Erik Tornhall lärde hon känna på Cardio club.

– Han var min PT. Vi hittade varandra väldigt snabbt i intressen och pratade om allt möjligt – och glömde bort det vi egentligen skulle göra, berättar hon.

Erik Torhall, som i sin tur hade tagit tjänstledigt från jobbet som idrotts- och psykologilärare på Erik Dahlbergsgymnasiet, blev istället hennes bolagspartner.

Träning utan prestationsfokus

Med Xflow vill duon skapa en motvikt till den snabba upptrappning de upplever inom många idrotter – att det tidigt satsas mot en elit.

– Man har sett att det blir ett stort tapp inom idrotten runt 12 år. Det finns ett stort behov av att få barn och ungdomar i rörelse utan prestationsfokus, säger Lundberg.

I Xflows parkourhall kommer besökarna ha möjlighet att utveckla sin fysiska och psykiska kapacitet med hjälp av bland annat trampoliner, tumblinggolv och en skumgrop. För de som är under 9 år kommer det att erbjudas ledarledda träningstider som anpassas efter den nivå man är på.

– Det som talar för en träningsanläggning är vädret. För parkourare är det till exempel svårt att vara ute när det är halt, vilket det blir när det är blött. Vi öppnar upp för att man ska kunna träna året runt, säger Lundberg.

I hinderbanan ska den som vill bli bättre inför ett OCR-lopp utmanas.

– Vi vänder oss också till olika idrottslag som kan få träna fysträning hos oss. Det är få ställen i stan som har möjlighet att ta in ett helt fotbollslag samtidigt, säger Lundberg.

Ingen konkurrent 

Yoump, som nyligen öppnade i stan, ser hon inte som något problem.

– Vi uppmuntrar det snarare. För även de gör så att barn och ungdomar rör på sig. Ju fler som jobbar för samma syfte som vi har desto bättre. Jag tror att det finns utrymme för alla parter, säger hon.

Går allt som planerat kommer den nya träningsanläggningen öppna i början av hösten 2018.

-----

No more pages to load