Johan Glans, World Tour of the World Foto: Mattias Landström Mingel, Johan Glans, World Tour of the World Foto: Mattias Landström Mingel, Johan Glans, World Tour of the World Foto: Mattias Landström Mingel, Johan Glans, World Tour of the World Foto: Mattias Landström Mingel, Johan Glans, World Tour of the World Foto: Mattias Landström Mingel, Johan Glans, World Tour of the World Foto: Mattias Landström Mingel, Johan Glans, World Tour of the World Foto: Mattias Landström Mingel, Johan Glans, World Tour of the World Foto: Mattias Landström Mingel, Johan Glans, World Tour of the World Foto: Mattias Landström Mingel, Johan Glans, World Tour of the World Foto: Mattias Landström Mingel, Johan Glans, World Tour of the World Foto: Mattias Landström

Johan Glans utan det riktiga välkända stinget

Johan Glans är tillbaka i Jönköping igen i en repris av sin World tour of the World och ändå är det två utsålda föreställningar i Jönköpings konserthus. Det är hans enkla kroppspråk, oväntade och roliga iakttagelser i vardagen och den där taktiken att verka komma av sig som förmodligen är det som tilltalar hans publik. Men den här gången tycker jag det sistnämnda verkar mer äkta än vanligt. Nej, han glänser inte lika mycket som tidigare, en dålig dag på jobbet, kanske. Marginalerna är små.

Efter en världsturné till tio städer på trettio dagar är Johan Glans tillbaka i Sverige och Jönköping. Två utsålda föreställningar (drygt 2 000 betalande) talar sitt tydliga språk. Johan Glans är inte bara populär, han är omtyckt också som komiker. Vi får inledningsvis veta en del om turnén, hur det är i starkt katolska Dublin där inget är tillåtet, medan allt är tillåtet i Amsterdam. Hur många faror som lurar i Australien med giftiga ormar och spindlar och klamydiasmittade Koalor och när han dansade tango i Buenos Aires med mera.

Jag har sett och hört Johan Glans flera gånger och varit imponerad av hur han lägger upp sin show där han skickligt skapar illusionen av att han bara står där och pratar fritt ur hjärtat och så kommer han plötsligt av en slump på något annat och pratar om det i stället. Den här kvällen gör han det så ofta att det verkar mer äkta än skrivet i manus. Antingen har han en dålig dag eller så börjar han tappa lite av det där stinget som gör honom till en av de bästa ståuppkomikerna i landet.

Det skrattas en hel del, men inte oavbrutet. De flesta skämten är galet träffsäkra, roliga och oväntade. Väldigt få skulle kunna sy ihop dem så skickligt som Johan Glans. Men många av skämten är också förutsägbara, jag skrattar inte särskilt mycket, kanske beroende på att jag hört mycket av det som sägs, eller också på Therese Sandins uppvärmning av publiken som inte lyckades särskilt bra. Som komiker gäller bara en sak, att vara rolig. Det är man inte genom att dra dåliga skämt.  Den här föreställningen blev tyvärr inte den upplevelse jag hade hoppats på. Publiken verkade inte heller ha så där roligt som de brukar ha när Glans är på scenen.

fakta

Betyg: Svag fyra

Show: World tour of the World

Medverkande: Johan Glans, Therese Sandin

Plats: Jönköpings konserthus

Två utsålda föreställningar drygt 2 000 personer

 

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load