Kalle, Wiktoria och Loa – årets julsurprice number one

Vår recensent överraskades positivt av trion Kalle Moreaus, Loa Falkman och Wiktoria som bjöd på en annorlunda och genrebred julkonsert på Spira.

Det verkar vara de överraskande julshowernas år i år. Här i Jönköping har vi varit bortskämda med julshower av återkommande artister och de är många, men man blir lite trött på alla jullåtar. Kalle Moreus, en riktig speleman som omger sig av andra riktiga spelmän, har i år hittat ett koncept som hittills slår alla andra. Han kan konsten att överraska sin publik. I år har han med sig sitt band Hej Kalle som en stabil grund att stå på och sig själv, också en stabil grund med musikalisk bredd.

Han måste ha tänkt vi börjar dåligt och bygger uppåt. Men han har byggt först och tänkt efter. Vi överraskar med en operasångare, en idolvinnande tjej och så vi övriga. Och visst börjar det trevande framför ridån, där alla tre spelar lite halvtöntiga och oskärpta. Men med den attityden får man publiken att reagera mer positivt. Både Kalle Moreaus och Loa Falkman är två killar som gillar att skoja med folk, i det här fallet publiken som upplevde stegringen kvalitativt större.

Ett helt klart vinnande recept, men för att var på den säkra sidan väljer man att lägga in en massa låtar som man sällan hör. Och de som är uttjatade kör man i andra lite tuffare arrangemang och varvar med lite operapärlor och hotta låtar, som Satisfaction överraskande sjungen av Loa Falkman, surprice igen.

Inledningsvis kör man på jultemat med “The most wonderful time of the year”, “Santa Claus is coming”, “All I want for Christmas”, “Christmas in New York” (Ingen hit) “Cold december Night”, och så bryter man av med Matinata av Leoncavallo. Underbart framfört av Loa Falkman och vältajmat. Kalle vill inte var sämre än att han framför något på italienska också som Santa Lucia och Loa svarar med ytterligare en italienare där publiken sjunger med.

Och så Wiktoria, som har ett brett tonregister och älskar att få jobba med det hon älskar, nämligen sången och musiken. Hon gör det bra i ett Christmas-medley på sitt sätt och lite annorlunda med “Christmas Song”, “Have yourself a merry Little Christmas”, “Frosty the snowman” och “Let it snow”. Mixen med olika genrer gör den här julshowen till något som ingen annan har vad jag vet. Loa bryter av med en sång ur Don Giovanni av Mozart underbart framförd av en som kan texta så man hör varenda bokstav. Där borde Wiktoria lyssna av, hon textar slarvigt och pratar för fort, där har hon lite att jobba med. I övrigt är hon en frisk fläkt bland gubbarna (ursäkta inget illa ment boys), ni kompletterar varandra bra. Det är det som är finessen med konserten.

Det finns många finesser med den här konserten som det alltid gör när Kalle är på scen, humorn och spelmansglädjen och gnabben som sprider suget att ha kul å scen. Kvällens höjdare är framförallt mixen av musikegenrer med höjdpunkter som det fenomenala arrangemanget (av Ale Möller, bearbetat som jag förstår av Johan  Granström) operainslagen av Loa  och Loas tolkning av Satisfaction, kul och oväntat grepp. Wiktorias egen jullåt, hennes och Kalles tolkning av Fairytale of Christmas och så Kalles frmaförande av den underbara “Koppången” som borde avslutat konserten med en fint bevarad känsla för oss som lyssnade. Den vackraste låt jag känner. Dock inget fel på Loas suveräna tolkning av “Oh Helga Natt”, men däremot av ljudvolymen som i slutdelen av Koppången var alldeles för hög för den typen av låt. Genomgående lite för hög ljudvolym som dödar nyanser och sångare.

Fredrik Pettersson, Patrik Krögli, Sandra Blomgren och Thomas Johansson valde att lyssna på Kalle Loa och Wiktorias Vår Jul. Foto: Mattias Landström
Peo Östhed och Sonja Jederland väntade på en entré till konsertsalen och Vår Jul Foto: Mattias Landström
Ulf och Elisabeth Österberg på musikupplevelse. Vår Jul Foto: Mattias Landström
Vår Jul på Spira blev fredagsvalet för KArolina Stanne och Agneta Gerdsson. Foto: Mattias Landström
Göran JOhansson gjorde musikälskaren Sven Edelönn sällskap på Vår Jul Foto: Mattias Landström
Vår Jul Foto: Mattias Landström
Vår Jul Foto: Mattias Landström
Vår Jul Foto: Mattias Landström
Vår Jul Foto: Mattias Landström
Vår Jul Foto: Mattias Landström
Wiktoria och Loa gjorde en underbar tolkning av The PrayerVår Jul Foto: Mattias Landström
Vår Jul Foto: Mattias Landström
Vår Jul Foto: Mattias Landström
Vår Jul Foto: Mattias Landström
All vår början bliver svår, kändes det som när trion kom in på scen. Men den var väl uttänkt och sedan stegrade sig det hela till en hög nivå. Vår Jul Foto: Mattias Landström
Vår Jul Foto: Mattias Landström
Vår Jul Foto: Mattias Landström
Vår Jul Foto: Mattias Landström
Vår Jul Foto: Mattias Landström

 

Konsert

Betyg: 4

Konsert: Vår jul

Medverkande: Kalle Moreaus, Loa Falkman, Wiktoria, Hej Kalle under ledning av Johan Granström

Plats: Spira konsertsalen

Publik: Förvånansvärt liten, men mycket nöjd sådan

-----

No more pages to load