Det nya gardet, vinnare av lagtävlingen under SM i Poetry Slam 2018. Foto: Peter Nyberg.

Poesins nya stjärnor intog Kulturhuset

Den 9 till 12 maj gick SM i Poetry Slam av stapeln på Kulturhuset i Jönköping.  Under fyra dagar tävlade runt 55 poeter, både enskilt och i lag, om att bli nästa stjärna på ”Poetry Slam-himlen”. För att få ställa upp i SM behövde du ha deltagit i en regional uttagning och ha blivit topp fyra i din länsfinal.

Men hur går då ett SM i Poetry Slam till? Jo, alla tävlande deltar i tre stycken så kallade Bout – vilka skulle kunna liknas vid ett grundspel i en turnering. Under dessa Bout har du tre minuter och nio sekunder på dig att läsa upp din text. När alla tre momenten är avslutade, är det poeterna som har bäst poäng som går vidare till final. I Poetry Slam är det publiken som har makten. Vid ett Bouts början delas publiken in i fem jurygrupper. Dessa grupper får sedan en pärm med sifforna 1–10 och röstar efter eget tycke. Det kan därför variera vad juryn går på, men krav på opartiskhet finns. Självklart finns även regler kring vad som är acceptabelt och inte för poeter. Att sno andras verk är exempelvis förbjudet.

Vid sidan av själva tävlingsmomenten arrangerades det under SM i Poetry Slam olika evenemang, så som ”Poespeed dating”, homohistorisk stadsvandring och öppen scen. Det var lokala eldsjälar som stod bakom årets SM i Jönköping. News tog ett snack med tre av dem, Ellienore Dahlstrand, Alice Hägg och Tess Rikardsson.

Hur har det gått att arrangera SM?

– Det har fungerat bra och varit väldigt mycket att göra. Men det är väldigt kul, berättar Tess Rikardsson.

Hur skulle ni beskriva Poetry Slam?

– Jag skulle nog säga att det är varierat. Vissa läser roliga texter, vissa tragiska och andra uppmanade. Det är en väldigt fri form, det är in princip bara en tidsbegränsning, berättar Ellienore Dahlstrand.

Utövar ni själva Poetry Slam? 

– Vi tre tävlade alla för första gången för två år sedan och sen har vi fortsatt lite. Vi är tio personer som arrangerar SM och är alla helt nya på det. Men det har gått bra, vi får bra feedback, berättar Dahlstrand.

– Många av oss är poeter och har tävlat och varit på åtminstone ett SM tidigare, så vi vet hur saker fungerar, flikar Alice Hägg in.

 Om man vill testa på Poetry Slam, finns det någon förening i Jönköping? 

– I Jönköping går det till så att det på våren är uttagningstävlingar och som det ser ut nu är det den enda samlingsplatsen för poeter som gillar Poetry Slam, menar Hägg.

Hur kan man förbättra Jönköpings Poetry Slam-scen?

– Öppen scen är steg ett tänker jag. Att man kan ha det på samma plats. Vi har pratat om att starta en förening, där man kan läsa sina texter och få mer feedback, säger Tess Rikardsson.

Har ni tre bra tips till någon som vill börja med Poetry Slam? 

–Börja att läsa framför en kompis. Helst en kompis som kan vara ärlig och kan ge feedback på dina texter.

– Sno från andra poeter. Inte ta deras texter men lyssna på andra estradpoeter och få inspiration ifrån. Det kan låta på massa olika sätt, en del låter som standup, en del som hiphop och en del som upplästa dikter. Lyssna mycket, inspireras och prova på olika sätt.

– Lagtävling. Börja med lag, kan stå med en kompis om man tycker det är svårt att stå på scen.

Något ni vill tillägga?

– Vi har en förening som heter Ordkanon här på SM, som jobbar mycket med dikter och skrivande i skolor. Det skulle också kunna vara en sak, att bjuda in Ordkanon och ha Workshop i skolorna. Det är en bra grej, berättar Hägg.

Ellienore Dahlstrand och Tess Rikardsson. Foto Emma Bratt

Vinnare av SM i Poetry Slam 2018

Lagtävling:

Det Nya Gardet –  beståendes av Hanna Emilia Haag, Saga Hedberg, Josefin Şîlan Karlsson och Agnes Török

Individuell tävling:

1:a plats: Mattias Hammarström från Uppsala

2:a plats: Linn Eriksson från Malmö

-----

No more pages to load