Knegarn slänger sin ukulele till återvinning? Foto: Hans Järeby

Skrev ikoniska Jönköpingslåten – här är nästa skruvade projekt

Han är utan tvekan en av stans mest produktiva musiker och spelar, sjunger och skriver låtar på löpande band och det blir skivor. Ja det gick bra till den 14 skivan, sedan fick Johan “Knegarn” Forsman skrivkramp. Den sedan länge avlidna Cornelis Vreeswijk löste det. Knegarn började spela viskungens låtar och då släppte krampen. Nu är femtonde skivan klar.

Idag fredag den 9 februari släpper Knegarn, mannen som skrev den småländska nationalsången “Fössta tossdan i mass”, sin senaste skiva “Mot nya besvikelser”. En skiva med elva låtar och det blev ingen över, alla gick åt den här gången.

– Jag brukar alltid ha flera låtar än vad som får plats på skivan, men den här gången gick alla åt. Det här den mest komplexa skivan som jag gjort. Jag är jättenöjd. säger Knegarn.

Här finns låtar där Knegarn sjunger både till komp på akustisk gitarr och band i rocksättning och med titlar som “Inferno”, “Det unga gardet”, “Känn din fiende”, “Konstigt ljud”, “Ordspråksboken 12 & 35” med flera.

Vad kan du säga om låtarna på den här skivan?

– De är lite abstrakta och inte helt lätta att utläsa vad de handlar om. Jag har gått från realism till surrealism. Innan skrev jag mer om vardagliga betraktelser, nu är de mer skruvade. Jag kan inte säga rakt ut vad jag menar, de är lite omständiga. Jag har målat ett lager över sanningen så man inte ser, så att man får gräva lite. Man får lyssna många gånger för att förstå vad texten säger.

Knegarn har nu 15 egenproducerade skivor och den första kom 2002, det blir nästan en skiva per år.

Det är inte många artister som är så produktiva. Var får du inspirationen från och är det låten som först ploppar upp i dina tankar eller texten?

– Jag har ett monotont jobb och hjärnan har inte så mycket att göra och då dyker det upp en massa texter i huvet och så sitter jag antingen hemma eller i replokalen och sätter melodi till. I replokalen spelar jag också in skivorna, säger Knegarn.

Nu gäller det senaste skivan som är färdigpressad och skivsläpp idag på Fannydagen.

Mot nya besvikelser

Knegarns femtonde skiva

Låtar: Säsång, Någon annans, Inferno, Det unga gardet, Känn din fiende, Konstigt ljud, Ordspråksboken 12 & 35, Re: återställa, Den lilla detaljen, Mot nya besvikelser

-----

No more pages to load