Amanda Sedgwick och Martin Höper. Foto: Hans Järeby

Svängigt, kreativt och lekfullt spel

Det är inte bara idrottare som skadar sig och tvingas avstå från sitt jobb, det händer även musiker. Patrik Boman en av vårt lands bästa basister tvingades skaffa en vikarie till sitt gig på Spira på torsdagskvällen. Men han hittade Martin Höper, en välkvalificerad kollega som gjorde kvällen full rättvisa tillsammans med Bomans Ambivalent.

Det var Patrik Boman undertecknad, som växt upp med en far som basist, var extra nyfiken på. En basist som plötsligt kliver fram som drivande basist med egna kompositioner och arrangemang i stället för att hålla sig i bakgrunden. Det resulterade i en skiva med ett sjumannaband pb 7, Patrik Boman Seven Piece Mahine. En skiva som mottogs vä.

Den här kvällen på Spira utan Patrik gav oss en ändå en bra härlig kväll med låtar som rörde sig mellan bop och 50-tals-swing, men med modernare, lekfullare och framförallt personligare arrangemang. Patrik signatur i det här knippet låtar var arrat där kontrabasen lyfts fram både i intro och solo på ett tilltalande sätt.

Martin Höper gav dem också full rättvisa med sitt lekfulla spel som fick basen att sjunga och där stråkspelet gav intressanta variationer. I Patriks band ingår idel musikadel alla individualister med stor kapacitet och lekfullhet på respektive instrument och trombonisten Magnus Wiklund imponerade med sitt variationsrika och snabba spel med totalt utnyttjande av trombonens möjligheter, en fröjd för både öga och öra. Max Schultz som behandlar sin gitarr på ett musikaliskt och solistiskt vördnasfullt sätt och Clas Orrjes trygga pianokomp tillsammans med Chris Montgomerys trumspel. Amanda Sedgwick en av landets bästa saxofonister gör bandet komplett och tillsammans gifter sig spelet till en härlig enhet, perfekt.

Patriks smakfulla låtar och arrangemang där hans egna barn varit inspiration till ett par, dottern till “Rumbling Girl”, och sonen till “Melancholy Albert”. En låt med ett härligt basintro som känns som om Patrik vill ge sonen något extra och så svävar låten ut i ett musikaliskt inferno och plötsligt ändrar karaktär där det svänger rejält. En annan skön låt är “Soulsurching” och så har Patrik lagt till en gammal goding “Stardust”. En kväll med full musikalisk njutning där bandet med Martin Höper imponerade, trots att Patrik inte var med.

Max Schultz. Foto: Hans Järeby
Magnus Wiklund impponerade med sitt spel. Foto: Hans Järeby

 

Patrik Boman Ambivalent

Betyg: 4

Medverkande: Amanda Sedgwick, saxofon, Magnus Wiklund, trombone, Max Schultz, gitarr, Chris Montgomery, trummor, Clas Orrje, piano, Martin Höper, kontrabas.

Plats: Spira/Caféscénen

Arrangör: Jönköpings Jazzklubb

-----

No more pages to load