Sanna Ingermaa Nilsson på trummor och Hanna Schön på bas. Foto: Hans Järeby Foto: Hans Järeby

Tack för den “Fantastiska” lektionen

De är fem unga kvinnor som spelar tonåringar och ska göra det för tonåringar i kommunen. Man dristas att tro att det lagt de åren bakom sig, men nu har de väckt det till liv igen. Hur det än är så gör de det fantastiskt bra och mycket trovärdigt i  ”De Fantastiska” pjäsen om ett garagerockband. Den innehåller det mesta bra musik och framförallt stark skådespeleri.

Hösten har utan tvekan börjat bra i vårt Kulturhus Spira och här radas den ena succéartade produktionen efter den andra upp. Först Les Miserables och nu den här, riktad mot unga besökare/tonåringar, ett så att säga bra drag där man tänker på att bredda verksamheten och visa att man vänder sig till alla åldrar. Ytterligheter, men som är så viktiga i ett hus där man måste tänka på att erbjuda något till alla åldrar. Visa hur spännande kultur i alla möjliga riktningar kan vara. Johanna Svalbackes manus i föreställningen #De Fantastika” träffar helt rätt.

Det är svårt i tonåren , en ganska jobbig och förvirrad tid när man ska prestera, framförallt i skolan, men också i hemmet. Vara föräldrarna till lags. Men framförallt är kompisarna det viktigaste för tillsammans med de likasinnade hittar man förhoppningsvis rätt så småningom efter en del prövningar. Något som i dagens samhälle blivit svårare, då föräldrarna är mer upptagna än de var för i förra generationen.

Den här pjäsen försöker på ett enkelt sätt spegla de här problemen, eller låt oss kalla det uppväxten. Här i pjäsen kommer vi innanför skalet på fem tonåringar Silje, Julia, Matilda, Fredrika och Egla hur de dras från egna värderingar och testar dem mot andras. Här möter de och tacklar de tonårsproblem som unga tjejer möter för första gången. Ja, de möter mycket för första gången, rökning fylla och oskuldsfylld kärlek, sånt som får dem att reflektera över vilka de är och vad de känner. Men de hittar rätt genom musiken och presterar bra sådan.

De tar ställning, kanske förhastat och upptäcker att de gjort fel och rättar till det, helt enkelt en skola där det lär sig av vad en del av livet går ut på och där det finns mycket mer att upptäcka. Mia Ringblom Hjertners, ide som, växt fram under några år, har här strandat i något som verkligen sätter fingret på verkligheten och där skådespelarna visualiserar det på ett synnerligen adekvat sätt.

Skådespelarna Sanna Ingerman Nilsson, som för sex veckor inte hade spelat trummor, visar här vad man  kan om man verkligen vill och Hanna Schön visar prov på att hon kunde blivit dansör om hon inte valt teatern, det påminner oss själva hur det verkliga liver är hur man slits från hopp och förtvivlan, frågeställningen, vem man är jag , avsaknad av självförtroende och ånger med mera. Men det verkliga budskapet är att  man kan mer än man tror. Man skall aldrig ge upp, mans kall pröva sig fram.

Jag och publiken står rakryggade och tar emot denna föreställning som är så på pricken rätt att man bugar sig vördsamt för det som presenterat oss. En underbar föreställning som väcker tankar hos både föräldrar och ungdomar. Vi kan alla bidra och göra livet lättare för våra ungdomar. Tack!

fakta

Betyg: 4
Teater: De Fantastiska

Medverkande: Rebecca Kanelid, Sanna Ingermaa Nilsson, Anna Engberg, Hanna Schön, Vilde Moberg.

Regi/Idé: Mia Ringblom Hjertner

Manus/Låttexter: Johanna Svalbacke

Musik och låttexter: Oskar Humlebo/Mot Boy

Scenografi/kostym: Elisabeth Åström

Ljusdesign: Micke Andersson

Mask: Maud LÖfberg

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load