Foto: Hans Järeby

Musikteater som lyfter unga

– Det blir lätt spännande teater om man stänger in en grupp i ett rum. Det säger Mia Ringblom Hjertner, konstnärlig chef för Unga Spira och regissör för ”De Fantastiska”. Det är en musikteater som vänder sig till ungdomar på högstadiet mellan 13 och 14 år och har urpremiär på fredag.

– Jag har gått och funderat på att få till en musikteater som vänder sig till den här gruppen av ungdomar. Ungdomarna i den här åldern inne i en brytningstid där kompisar är viktigare än familjen, säger Mia Ringblom Hjertner.

Det är en känslig tid där ett vägval närmar sig. De kämpar med självförtroende, relationen till sig själva, till varandra och inte
minst till vuxenvärlden. Den här musikteatern handlar om vilka funderingar och vägval som närmar sig i den här åldern. Det här handlar om fem tjejer/kompisar som har de här funderingarna och inte vet vad de vill. De får en idé om att bilda ett garageband, men där de har olika åsikter. Det blir slitningar och osämja, men där musiken till slut blir det som för dem samman i resan för att ta reda på vilka de är.

Till den här produktionen har 24-årige dramatikern Johanna Svalbacke skrivit manus och även låttexter till nyskriven musik av Oskar Humlebo/Moto Boy.

– Det är fantastisk nyskriven musik i romantisk popstil vi har fått av Moto Boy, säger Sanna Ingermaa Nilsson som spelar Egle och är trummis.

Under de sex veckor de repat har Sanna fått lära sig spela trummor, något hon inte gjort tidigare. Men hon ser säker ut där bakom kaggarna. Sanna och Hanna Schön jobbar i Kulturhuset medan de tre övriga skådespelarna Rebecca Kanelid, Anna Engberg och Vilde Moberg är frilansare.

Den här produktionen vänder sig till 2 500 åttondeklassare på högstadiet.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load