Adrian Ericson är ordförande SSU Jönköping län Foto: pressbild

Adrian Ericson: Dags för hyckleriets MUF att växa upp och visa ryggrad

Den 13/1 skriver Moderata ungdomsförbundets förbundsordförande Rasmus Törnblom och Jonas Ericson, ordförande för MUF Jönköpings län en debattartikel i flera nättidningar där de uppmanar Anna Kinberg Batra (M) att samla Alliansen och fälla Stefan Löfvens (S) regering.

De två ungmoderaternas budskap lämnar lika många alternativ. Det första är nyval. Det andra är att styra Sverige med stöd av Sverigedemokraterna.

De båda alternativen skulle innebära stor turbulens. Ett osedvanligt korkat förslag, att mitt i en av de värsta humanitära katastroferna i modern tid föreslå ett handlande som skulle leda till politiskt kaos. Ett nyval eller ännu en fälld budget skulle sätta krokben för all den utveckling som Sverige är i så stort behov av. Dessutom tyder ingen opinionsundersökning på att ett nyval skulle resultera i en majoritet för Alliansen. Där finns ingenting att hämta.

Alternativ två är att styra med Sverigedemokraterna. MUF skriver ”genom att inleda ett gemensamt budgetarbete för 2016 kan Alliansen söka stöd för sin politik i riksdagen och utmana regeringen”. Tråkigt nog för borgerligheten samlar S-MP-V fler mandat än Alliansen. Enda återstående sättet att ”utmana regeringen” är genom att tvinga sig till makten med aktivt stöd av Sverigedemokraterna. Utspelet går inte att tolka på något annat sätt.

Det är ett obehagligt avsteg från MUF:s tidigare linje. Makten är tydligen viktigare än att stå upp mot rasismen. Att Bodil Sidén, 2:e vice ordförande i MUF valde att avgå i protest är talande. Likaså säger allianskollegan, CUF:s ordförande Magnus Ek till Aftonbladet att: ”Som ordförande för CUF och en del av Centerrörelsen så tycker inte jag att vi i regeringsställning ska sätta oss i en beroendeställning till Sverigedemokraterna”.

Från SSU:s sida instämmer vi med Bodil Sidén och Magnus Ek. Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Socialdemokratin kommer aldrig att samarbeta eller göra sig beroende av ett parti med bevisade rötter i nazismen. SSU kommer istället att fortsätta driva på regeringen och presentera konkreta reformförslag. Nu sjunker arbetslösheten och byggtakten ökar, men det går alldeles för sakta. Sverige behöver mer progressiv politik – inte mindre.

Därför är det genuint sorgligt att MUF bytt kurs. Pratet om öppenhet har visat sig vara hyckleri. För att få igenom fler nedskärningar, marknadshyresexperiment och lägre löner för unga kan grundläggande principer läggas åt sidan. Det minsta vi kan kräva nu är att ni rakryggat står upp för er agenda, det duger inte att dölja den i talepunkter om jobb och bostäder.

Slutligen. Det är aldrig för sent att hitta tillbaka. Vi behöver stå enade mot rasismen. Väx upp, lägg makt och mediepublicitet åt sidan – fundera på vad ni verkligen står för.

Vi vet var vi står. SSU kommer aldrig att vika en tum i vår kamp för ett jämlikt och öppet samhälle.

Adrian Ericson

Ordförande

SSU Jönköping län

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load