Regionrådet Marcus Eskdahl (S) Foto: pressbild

7 miljoner till kortare väntetider inom cancervården

Regeringen beslutade på torsdagen om att utbetala den första halvan av årets statsbidrag inom ramen för regeringens cancersatsning som görs i samarbete med Sveriges kommuner och landsting.

Det innebär att 203 miljoner nu går ut till regioner och landsting som ett stöd i att korta väntetiderna och göra cancervården bättre och mer jämlik. För Region Jönköpings län blir det drygt 7,2 miljoner kronor.

Den centrala delen i satsningen är att införa ett system med standardiserade vårdförlopp, som är specifika för olika cancerdiagnoser. Genom att arbeta mer standardiserat, och med uppsatta tidsgränser mellan olika moment i förloppet mellan välgrundad misstanke om cancer och behandlingsstart, ska väntetiderna kortas och vården bli mer jämlik.

– Vi fortsätter göra en satsning mot cancervården och cancerpatienterna. Det här är en långsiktig satsning inom vårt län som kommer att göra skillnad för de patienter som är i behov av vård. Med standardiserade vårdförlopp ges möjligheterna att göra tidigare insatser på ett bättre sätt, och då är de här ekonomiska resurserna viktiga för ändamålet, säger regionrådet Marcus Eskdahl (S).

– En vård som är lika bra för alla, oavsett vem du är eller var du bor, är något man ska kunna förvänta sig. Tyvärr är det inte så i dag, och därför är cancersatsningen viktig. En jämlik välfärd är en viktig hörnsten i den svenska modellen, säger Gabriel Wikström, folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister i ett pressmeddelande.

Fem standardiserade vårdförlopp infördes under 2015. Ytterligare tretton ska införas under 2016. För att få ta del av den första halvan av årets statsbidrag ska landstingen och regionerna skicka in handlingsplaner som beskriver hur årets arbete med införande av de nya standardiserade vårdförloppen ska ske. För att få ta del av den andra halvan ska man kunna visa att man till den 1:e november i år har infört dem. En motsvarande summa betalas därför också ut i slutet av året, till de landsting som nått målen. Cancersatsningen pågår 2015-2018.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load