Stoppa hierarkin inom fotbollen

Alla som har spelat i ett fotbollslag kan associera. Känner du igen dig?

Jag är trött på uttrycket där tränarnas kunskap brister på fördomar som är stengamla.

”Han är yngst och han ska naturligtvis bära vattenflaskorna till och från träningen”.

Än idag förekommer det att de yngsta fotbollsspelarna i fotbollsföreningarna runt om i Sverige, men också i Jönköping blir tilldömda ett kast i en hierarki som påminner om antika Grekland.

Okej, vi tar ett exempel med Ola.

Bara för att Ola är den yngste personen i laget måste man putsa skorna efter Erik, bära hans vattenflaska och självklart inte glömma bära matchtröjorna till bilen när matchen är slut.

Även om nu Ola skulle vara den bästa spelaren i laget och vara en tongivande talang, ska han rätta in sig i ledet eftersom han är yngst.

”Glöm inte tejpen”.

Men då kontrar jag med en rasande ton.

Det spelar ingen roll om Ola är yngst, eller yngst och bäst. Han är en av spelarna i föreningen, precis som alla andra. Varför ska han behandlas olikt dem andra?

I Sverige ska sporten och föreningarna stå för en jämställdhet och demokrati. Dessa principer vädjar om att det ska vara rättvist och att ingen ska uteslutas.

Dessutom förespråkar jag en fotboll där det är en hel trupp och en ledarstab som gör att du antingen vinner eller förlorar fotbollsmatcher. Är man då ett lag och man bär ett gemensamt ansvar kan väl Erik också ta sin egna vattenflaska, eller hjälpa Ola att ta med vattenflaskorna.

Fotbollsmatcher vinner man ihop som ett lag och då ska allas röst i laget vara lika värd.

Jag spyr på den ålderdomliga miljön som finns. Att vi lägger människor i fack och att det hela bara accepteras.

Det är dags att ändra på det. Från och med nu.

-----

No more pages to load