BASIC: Rättvisan har skipats

Disciplinnämnden beslutade att Östersund ska ha segern med 3-0.
Besvärsnämnden att matchen slutar 1-1.
Kontentan blir en seger för fotbollen.

Fotbollen blir nästan som en religion när gemenskapen sluter upp bakom något som är större än bara en sport.

Vi minns alla beslutet efter skandalen på Stadsparksvallen 15 augusti då en gärningsman sprang in planen och stoppade matchen mellan J-Södra-Östersund. Disciplinnämnden dömde en 3-0-seger till gästerna då. Men efter klagomål, stort pådrag i media och till slut en överklagan, vann fotbollen i rättvisans namn.

Där och då pekade disciplinnämnden på den dåliga säkerheten och att beslutet gick under lagen ”Om hemmalaget inte kan hålla säkerheten ska motståndarlaget tilldelas segern”. Ett annat argument som pratades flitigt var att supportern tillhörde hemmalaget och så var aldrig fallet.

Hållbara argument
J-Södra lämnade in en överklagan till Besvärsnämnden som tryckte på bland annat två punkter: Personen som sprang in på fotbollsmatchen hade ingen tillhörighet till varken J-Södra eller Östersund, och klockan var upp mot 90 minuter när utförande kom att äga rum.

Därför anser jag att det är rätt att Jönköpings Södra som fotbollsförening inte ska straffas för en skada som de inte kunde ha stoppat. Jag ser heller inte på fullaste allvar att ”någon bättre säkerhet” hade stoppat gärningsmannen från att lyckas komma in på planen.

Juridiken omprövades
Beslutet från besvärsnämnden visar också att det går att trotsa disciplinnämndens oförmåga att läsa av situationen. Det går nämligen inte att jämföra den här incidenten med någon annan och därför slår moralen högre än lagarna. Juridiken omprövades och det visar ändå att människan kan göra fel men också rätta till felen.

Slutligen visar det här beslutet att ingen kan förstöra fotbollen. Att en enskild individ inte ska få beträdda en fotbollsplan för att förstöra det vi bryr oss mest om.

För att ens prata om att förstöra för fotbollsspelarna som ger allt varje dag för att vinna, och ge supportrarna den kärleken och glädjen som de betalar för både ekonomiskt och i tid.

Kom ihåg att det här inte bara var en seger för Jönköpings Södra. Utan också för svensk fotboll och alla som lägger varje minut på den här religionen.

fakta

Här kan du läsa Besvärsnämndens beslut.

-----

No more pages to load