Fr vänster: Lisa Sandstedt, Åsa Sandstedt, Helena Malm, Maria Göransdotter Lindén, Katrin Bååth Foto: Alexandra Andreasson Frukostmöte med det kvinnliga nätverket Jane Jkpg på Hälsokällan i Jönköping. Foto: Alexandra Andreasson Frukostmöte med det kvinnliga nätverket Jane Jkpg på Hälsokällan i Jönköping. Foto: Alexandra Andreasson Frukostmöte med det kvinnliga nätverket Jane Jkpg på Hälsokällan i Jönköping. Foto: Alexandra Andreasson Frukostmöte med det kvinnliga nätverket Jane Jkpg på Hälsokällan i Jönköping. Foto: Alexandra Andreasson Frukostmöte med det kvinnliga nätverket Jane Jkpg på Hälsokällan i Jönköping. Foto: Alexandra Andreasson Frukostmöte med det kvinnliga nätverket Jane Jkpg på Hälsokällan i Jönköping. Foto: Alexandra Andreasson Frukostmöte med det kvinnliga nätverket Jane Jkpg på Hälsokällan i Jönköping. Foto: Alexandra Andreasson

Här boostar Jönköpings kreativa kvinnor varandra

Jane Jkpg är en ideell förening med syfte att synliggöra, uppmuntra, inspirera och utgöra ett bollplank för kvinnor inom kreativa näringar.

– Det är sprunget ur fakta om att vi inte lever i en jämställd sfär, särskilt inte inom de branscher där vi hittar våra medlemmar, säger Maria Göransdotter Lindén, kassör i Janes styrelse.

Jmini besöker Jane Jkpg under ett frukostmöte på Hälsokällan i Jönköping city på fredagsmorgonen. Där har ett trettiotal kvinnor samlats för att nätverka, inspirera och uppmuntra varandra. Ursprunget till föreningen har funnits sedan 2012, men Jane Jkpg finns formellt sedan januari 2014. 

I dag finns nätverket även i Malmö, Göteborg och är på uppstart i både Stockholm och Västerbotten.

– Det fanns aldrig någon grundläggande ambition om att vi skulle expandera och erövra världen. Utan vi har fått in förfrågningar från kvinnor som har hört talas om oss eller som har varit med här och sedan flyttat till en annan stad. Så det har hela tiden handlat om önskemål, säger Helena Malm, ordförande i styrelsen.

– Skulle någon ringa från exempelvis Norrköping och säga ”varför finns inte ni här?”. Då svarar vi ”om du vill att Jane ska finnas i Norrköping, då hjälper vi dig att komma igång”, säger Katrin Bååth, eventansvarig.

Fostrar kvinnliga ledare och förebilder

I Jönköping har föreningen omkring 100 betalande medlemmar varje år. Gemensamt för medlemmarna är att de anser sig vara kreativa i någon form och att de är kvinnor.

– Vi är helt politiskt och religiöst obundna. Så vi står inte på barrikaderna och skriker, utan vi utför vår kamp på ett annat sätt där vi hjälps åt och boostar varandra. Genom att dela erfarenheter kan vi bidra till att fostra fler kvinnliga ledare och förebilder, säger Maria Göransdotter Lindén.

– Vi tror inte att man behöver slå eller armbåga sig fram. Utan genom att göra bra saker och genom att göra dem tillsammans så kan man nå jättelångt, säger Helena Malm.

Ingen liten te-förening

– Vi brukar möta två fördomar om Jane. Antingen det här om att man måste vara designer, ”inte ska väl jag…”. Det andra är att folk tror att vi är någon lite te-förening som ses bara för att ha det trevligt, säger Maria Göransdotter Lindén.

– Precis. Bara för att vi är kvinnor tror folk det, fyller Katrin Bååth, i.

– Vi aspirerar inte på att vara ett affärsnätverk, men vi vet och har konkreta exempel på att det har startats nya företag, att det har inletts nya samarbetet och att det har kommit fram nya produkter som en ren effekt av att människor har träffats i det här sammanhanget, säger Maria Göransdotter Lindén.

År 2032 ska Jane inte behövas

Styrelsens förhoppningen är att Jane inte ska behövas i slutändan.

– Det står i våra stadgar att 2032 ska Jane inte finnas längre, säger Maria Göransdotter Lindén. 

Barn är inget hinder

På fredagens frukostmöte finns Åsa Sandstedts dotter Lisa med.

– Det är också en viktig del av Jane. Det är inget konstigt att ta med sin dotter eller son till våra möten, eftersom att det här är kvinnor i karriären som uppenbarligen är i barnafödaåldern. Då tar man med sig sitt kid helt enkelt, säger Katrin Bååth.

Kända föreläsare

Medlemmarna ses ungefär en gång i månaden på frukostmöten. Varje gång försöker de hitta en ny mötesplats i Jönköping.

Även styrelsen, som just nu söker en ny eventansvarig och en ny medlemsansvarig, ses var fjärde vecka.

– Sen kör vi lite större kvällsevent tre till fem gånger om året, säger Maria Göransdotter Lindén.

Exempel på föreläsare som har varit med under åren är Elsa Billgren, Bea Szenfeld, Nina Stark och Nina Åkestam. Nästa kvällsevent kommer att gästas av den framgångsrika fotografen Emma Svensson, alias Rockfotoemma, den 14 mars.

Integrationsprojekt

Föreningen har nyligen blivit beviljade 30 000 kronor till ett integrationsprojekt. Projektet går ut på att bjuda in nyanlända kvinnor som tidigare har jobbat inom kreativa yrken i sina hemländer. Pengarna används till gratis medlemskap, gratis frukost, gratis transport, tolk och så vidare.

Julia Sandwall, på Integrera mera, har hjälpt till med kontakten.

– Tittar vi här i dag så är vi en väldigt likriktad grupp av tjejer som ser ungefär likadana ut. Så det här är något som vi känner att vi kan slå ytterligare ett slag för –  för jämställdheten och mångfalden, säger Maria Göransdotter Lindén, avslutningsvis.

fakta

Därför heter nätverket Jane Jkpg: 

”Jane är ett namn med brittiskt ursprung, en motsvarighet till det svenska Johanna. Eftersom det var Johanna Elmqvist som tog initiativ till att starta ett nätverk för kreatörskvinnor i Jönköping är namnet en hyllning till henne. Jane Doe är också en generell benämning på en kvinnoperson i engelsktalande länder. Jane lämnar öppet för en manlig motsvarighet i John Doe.”

Källa: www.janejkpg.se

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load