Temabild. Foto: Pixabay

Så mycket mjölk kan du dricka utan risk

En ny studie från Uppsala universitet och Karolinska institutet visar att den som dricker mycket mjölk riskerar att dö i förtid. Men enligt Livsmedelsverket behöver mjölkdrickarna inte vara oroliga.

Forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet drar slutsatsen att den som dricker mycket mjölk riskerar att dö i förtid. De nya rönen framkommer i en studie som publiceras i American Journal of Epidemiology.

Enligt studien är risken att dö en förtida död störst bland kvinnor som dricker mycket mjölk, skriver Upsala Nya Tidning.

– Våra nya forskningsresultat stärker hypotesen att en hög konsumtion av mjölk ökar risken för förtida död, säger professor Karl Michaëlsson, till tidningen.

En tänkbar förklaring kan enligt forskarna vara att mjölken har låginflammatoriska egenskaper, som i viss mån motverkas av antioxidanter i frukt och grönt.

Men enligt Livsmedelsverket finns ingen anledning för mjölkdrickarna att vara oroliga. Myndighetens rekommendation är att tillgodose kalciumbehovet med 2–5 deciliter mjölkprodukter per dag.

– Studien baseras på en hög mjölkkonsumtion, tre glas motsvarar sex deciliter mjölk enbart som dryck per dag. Då är inte annan mjölkkonsumtion inräknad, säger näringsfysiolog Irene Mattisson på Livsmedelsverket till SVT Nyheter.

– Det finns ingen anledning att sluta dricka mjölk i liten mängd. Den innehåller bra näringsämnen, bland annat kalcium och jod.

-----

No more pages to load