Juristen Dona Hariri höll föreläsning för eleverna på Sandagymnasiet, där hon själv gått för ett tiotal år sedan. Foto: Lasse Siggelin

Läsarnyhet: Hyllad förebild återvände till Sandagymnasiet

LÄSARNYHET. I fredags hade juristerna i årskurs 3 på ekonomiprogrammet på Sandagymnasiet besök av juristen Dona Hariri från Stockholm. Hela läsdagen handlade om juridik på ett eller annat sätt och det var Dona som med ett stort engagemang höll i trådarna.

Dona är bördig från Jönköping och gick själv på Sandagymnasiet för tiotalet år sedan. Sedan dess har hon utbildat sig till jurist och bland annat gjort sig känd för sitt stora engagemang för de mängder av flyktingar som kom till Stockholms central under hösten 2015.

Hon startade organisationen ”Jurister på Stockholms central” och jobbade näst intill dag och natt i nästan ett års tid med att erbjuda de nyanlända gratis juridisk rådgivning och informera om deras rättigheter och skyldigheter i Sverige. För detta arbete har hon bland annat tilldelats utmärkelsen Årets eldsjäl av organisationen Individuell Människohjälp.

Hon var också nominerad till Årets Jurist 2016, men föll på mållinjen. Dona, som själv kom som flykting till Sverige då hon var tre år, är uppvuxen på Österängen och tilldelades 2016 priset Årets Prestation 2016 på Österängsdagen bl a med motiveringen att hon ”…är en förebild för barn och unga på området”. Idag arbetar hon som expert på flyktingfrågor åt Rädda Barnen samt som en ofta anlitad föreläsare i olika sammanhang.

Under juridikdagen på Sandagymnasiet föreläste hon om sin bakgrund, om juristens roll i samhället, om att bryta normer och om hur hon använder juridiken som ett verktyg för demokrati och mänskliga rättigheter. Eleverna tittade också på ett par program ur Sveriges Televisions serie Justitia, som sändes för några år sedan och som Dona var programledare för.

Därefter diskuterade hon med eleverna olika frågeställningar som dök upp i programmen, bland annat om förtal, hatbrott och vad som egentligen hände vid Instagramupploppet i Göteborg 2012.
Eleverna uppskattade hennes besök mycket och de fick en annorlunda och lärorik dag tillsammans med Dona Hariri.

Vad som väntar eleverna på juristutbildningen härnäst är en två dagar lång studieresa till Stockholm bland annat med besök längs vägen på Kriminalvårdsmyndigheten i Norrköping, besök på Polismuseet och en föreläsning på Långholmen med Sven Å Christianson, professor i rättspsykologi samt författare. Hans forskning handlar om människans minnesfunktion, psykiska trauman samt intervjumetodik.

Lasse Siggelin

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load