Undvik färsk kyckling. Det uppmanar landets smittsskyddsläkare. Foto: Pixabay

Expertlarmet: Ät inte färsk kyckling

Undvik färsk kyckling. Den uppmaningen går landets smittskyddsläkare ut med i ett pressmeddelande.

Sedan i augusti i fjol har antalet sjukdomsfall av den allmänfarliga sjukdomen Campylobacter ökat dramatiskt i hela Sverige och även i Jönköpings län. Campylobacter är en bakterie som är den vanligaste orsaken till bakterierelaterad magsjuka i Sverige.

– Landets smittskyddsläkare uppmanar därför allmänheten att vara extra noga med hygienen vid tillagning av färsk kyckling eller att tills vidare undvika färsk kyckling för att minska risken att insjukna i Campylobacterinfektion, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköpings län.

Efter kontakter med nationella myndigheter har det framkommit stark misstanke om att färsk kyckling är orsak till det ökade antalet sjukdomsfall.

– Sedan många år rekommenderar vi i Sverige att kycklingkött ska serveras väl genomstekt, att vid tillagning alltid använda rena redskap och inte använda samma kniv och skärbräda till rått kött som till råa grönsaker och att de som lagar maten är noga med sin handhygien. Fryst kyckling innebär mindre risk då Campylobacter-bakterien i regel inte överlever frysning.

Smittskyddsläkarna menar vidare att det “inte troligt att vi i Sverige sedan i fjol sommar plötsligt börjat slarva med hygienen vid tillagning av kyckling utan det måste finnas andra orsaker till ökningen av sjukdomsfallen, så som en ökad andel smittat kycklingkött”.

fakta

Svensk Guldfågel ger följande rekommendationer när det gäller hantering av färsk kyckling:

– Tvätta händer och håll ytor och redskap rena.
– Ha en separat skärbräda för rått kött.
– När du är färdig med köksredskapen, se till att köra diskmaskinen så hett som möjligt.
– Håll koll på innertemperaturen. En kycklingfilé ska vara 72 grader, vilket du enkelt avläser med en termometer och 80 grader för hel kyckling eller styckningsdetalj med ben.

-----

No more pages to load