Foto: Alexandra Andreasson/ HSB brf Glasblåsaren

Första spadtaget för sista kvarteret på Kålgården

I dag sattes spadtaget i jorden inför HSB brf Glasblåsaren, den sista av HSB:s bostadsrättsföreningar på Kålgårdsområdet. 39 nya lägenheter beräknas vara klara för inflyttning i juni 2019.

På måndagen 20 mars inleddes bygget av det sista kvarteret på Kålgården, HSB brf Glasblåsaren. Bygget innebär också det sista spadtaget för HSB Götas vd Henrik Zäther som efter tretton år går vidare mot nya utmaningar inom HSB.

– Nu läggs den sista pusselbiten. Det känns jätteroligt att ha fått vara med på hela resan, säger Zäther.

Rekordstort intresse

HSB brf kommer innehålla 39 lägenheter och rymmer bostäder på två till fem rum mellan 72,8 och 130,1 kvadratmeter. Intresset var rekordstort vid säljstart i början av året.

– Vi hade 1 100 intressenter, så det har varit en väldigt stor efterfrågan.

Sedan Kålgården började utvecklas från ett nedgånget och slitet område till det moderna bostadsområde som det är i dag har HSB byggt fem bostadsrättsföreningar på området med sammanlagt 265 lägenheter, alla formgivna av arkitekten Gunilla Gustafsson.

Glasfasad och upplyst konst

HSB brf Glasblåsaren kommer att ha en glasfasad i tre olika kulörer och upplyst konst, av glaskonstnären Ulrica Hydman Vallien, i varje uppgång.

– Vi bygger bättre och bättre hus. Men det är ju det som marknaden har utvecklats till. Folk är beredda att betala mer för sitt boende nu än vad de var förr. När vi började bygga på området för tretton år sedan gjorde vi det för en tredjedel av vad det kostar i dag.

Siktar på ett tredje stadsbyggnadspris

Två av HSB:s bostadsföreningar på området, Brf Yasuragi och Bokbindaren, har tidigare vunnit Jönköpings stadsbyggnadspris och målsättningen är att det nu blir tredje gången gillt.

– Vi hoppas ju på det. Men konkurrensen ökar, de byggs så mycket mer nu för tiden. Tredje gången gillt vore väldigt roligt.

HSB brf Glasblåsaren beräknas stå färdig i juni 2019.

-----

No more pages to load