Per Thornberg har en fin ton och målar upp lite färgade slingor i sitt spel. Foto: Peax

Det blixtrar till ibland

Per Thornberg Quartett gästade Jönköpings Jazzklubb på torsdagen och av den fåtaliga publiken att döma är Per Thornberg inte så känd bland jazzälskare. Eller rättare sagt han är allltför okänd. Han är dock en av vårt lands bättre tenorsaxofonister och spelar på en Selmer tenorsaxofon Mark VI från 1956 . Han har spelat spelat med de allra flesta i genren, Las Jansson, Jan Lundgren, Adrian Mears, Kevin Gibson, Petúr ”Island” Östlund, för att nämna några. jazz- och improvisationsmusik i 30 år och skrivit 25 egna böcker i ämnet.

Ordentligt uppvärmda, av spelglada musiker från Södra Vätterbygdens Folkhögskolas Storband, fick vi som var där fick nöjet att bekanta oss med en tenorsaxofonist som har en intressant och personlig touch i sitt tenorspel och som målar upp lite färgade intressanta slingor i sitt spel. Den här kvällen fick vi också bekanta oss med kvartettens tolkningar av Tadd Damerons musik, huvudsakligen ur hans skiva Mating Call. Pianisten Tadd Dameron en av den moderna jazzens förgrundsfigurer, har skrivit musik till de största, Count Basie till exempel.

Inledningsvis bjöds på svängiga toner i ”Lady Bird”. Redan här kan sägas att den musikaliska kvaliteten i det som bjöds var det hög klass på, men den här typen av jazz med en tenorsaxofonist med komp blir lite enahanda och speciellt med det här låtvalet. Variationerna är inte tillräckliga för att ge undertecknad full tillfredställelse. Det blixtrade dock till ibland som om trummisen Kristoffer Johansson tyckte att nu måste det hända lite. I låten ”Superjet” inledde han med ett mycket intressant och uppiggande trumsolo som intro. Innan dess hade kvällens bästa låt ”Good Beat” framförts på ett övertygande sätt. Det som på mig verkade lite förvånande är att Tadd Dameron inte arrangerat låtarna för mer pianosolistiska insatser.

Andra set inleddes med ”Our delight” och jag kan säga at det inte var min delight. Lika tråkig och ointressant var ”The Sceen is clean”. Här fanns också ett par ballader som ”What ever possess’d Me”, den var så där. Men så blixtrade det till igen i en duell mellan basisten Mattias Wellin och Kristoffer Johansson i ”Mating Call”. Lämnade konserten med ett smile över trummisens uppiggande insatser och Per Thornbergs sätt att hantera sin tenorsax.

fakta

Konsert: Per Thornberg Quartett

Medverkande: Per Thornberg – tenorsax, Per-Magnus “Pelvin” Ekström piano, Mattias Welin bas och Kristoffer Johansson trummor

Plats: Spira/Caféscenen

Arrangör: Jönköpings Jazzklubb

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load