Maria Ekholm får Vetenskapliga priset. Foto: Pressbild

Maria Ekholm får Vetenskapliga priset

Futurum – akademin för hälsa och vård, Region Jönköpings län delar varje år ut det Vetenskapliga priset bland medarbetare som utmärkt sig i forskningssammanhang. För 2016 gick priset till Maria Ekholm, doktorand och överläkare vid onkologmottagningen på Länssjukhuset Ryhov. Det framgår av ett pressmeddelande.

Studien omfattar 564 kvinnor som på 1980-talet opererades för bröstcancer i Södra och Sydöstra sjukvårdsregionerna. Kvinnorna, som inte hade passerat klimakteriet, lottades till att antingen få Tamoxifen under två år eller ingen ytterligare behandling.

Längre behandling gör skillnad
Resultatet av Maria Ekholms forskning visar att efter 25 års uppföljning var risken att dö till följd av bröstcancer 27 procent lägre i gruppen som behandlats med Tamoxifen, jämfört med den grupp kvinnor som inte fått någon behandling.
Senare studier har visat att längre behandling är bättre och idag är den rekommenderade behandlingstiden fem till tio år.

”En angelägen studie”
Futurums forskningsråd valde ut vinnaren bland flera intressanta nomineringar. Motiveringen till priset lyder:

“Detta är en angelägen studie som undersöker effekten av läkemedlet Tamoxifen vid bröstcancer. Studien är omfattande, väldesignad och välpresenterad. Den är publicerad med Maria Ekholm som försteförfattare i en mycket högt rankad tidskrift”.

I samband med prisutdelningen kommer Maria Ekholm att presentera sin forskning vid regionfullmäktiges vårmöte den 4 april i rosensalen, Rosenlunds vårdcentral.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load