Foto: Pressbild

Över en halv miljon insamlade i Rotarygolf för en poliofri värld

Läsarnyhet. 559.000 kr har Jönköpings Rotaryklubbar samlat in till projektet EN POLIOFRI VÄRLD, ”End Polio Now”.

Tio Rotaryklubbar i Jönköping, Huskvarna, Gränna, Mullsjö, Bankeryd/Habo arrangerar varje år en golfdag för att få in pengar till detta projekt. Tävlingen är en välgörenhetsaktivitet som vi Rotaryklubbar runt Jönköping har drivit i 6 år och har hittills inbringat 559.000 kronor. För varje 5-krona vi lyckats samla in har ett barn vaccinerats mot polio, 111.800 vaccinationer!!!

2017 års golfdag kommer som tidigare spelas på Sand GK fredagen den 19 maj och vi ser ett lika starkt engagemang från företag och organisationer detta år säger Mats Wärnbring Bankeryd/Habo Rotaryklubb. PolioPlus är ett biståndsprogram som startade 1985, då Rotary International gav ett löfte att utrota polio. Idag är det endast i två länder, Pakistan och Afghanistan, där sjukdomen fortfarande är endemisk, vilket innebär att den finns och sprids på naturlig väg i landet. Nigeria togs bort från listan så sent som i september 2015.

Man räknar med att den stora insatsen mot polio som startade 1988 har förhindrat minst 10 miljoner sjukdomsfall och därmed räddat många barn från förlamning eller död. 2012 upptäcktes endast 291 poliofall i fem länder. 2013 hade siffran stigit till 416 fall, främst i oroliga områden med väpnad konflikt. Under 2015 sjönk antalet till 105 fall och antalet sjönk ytterligare under 2016 till endast 42 fall. Hittils under 2017 har endast 5 fall upptäckts.  Idag bidrar även Bill & Melinda Gates foundation med stöd till projektet då de dubblar Rotarys insamlade medel.

Rotary är en global humanitär organisation med mer än 1,2 miljoner medlemmar i 34.000 rotaryklubbar i över 200 länder och geografiska områden. Rotarys medlemmar är män och kvinnor som representerar näringsliv, yrkesliv och samhälle med ett gemensamt åtagande att göra världen till en bättre plats genom humanitärt service.

 

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load