Linnea Ewö och Helena Rangert är löparinstruktörer hos IKHP. De fixar inte bara formen inför Vårruset – de ser till att det är roligt att träna också. Foto. Mattias Landström

Tips inför Vårruset: Så skaffar du bästa löparglädjen

Våren är här. Löparsäsongen likaså.

Eller borde vara, för vissa av oss.

Om inte inspirationen infunnit sig än kommer här ett tips:

Gör som förskolelärarna på Eriksbergs Förskola i Huskvarna!

Vårruset, som samlar över hundratusen tjejer runtom i Sverige varje år, kommer till Jönköping tisdag 16 maj. Med start och mål i Knektaparken vid Rocksjön kommer snabba och långsamma, gamla och unga, friska och rehabiliterande – nästan alla glada (!) –  tjejer att springa, jogga eller gå banans fem kilometer.

– Den sociala biten med Vårruset lockar många att komma igång och motionera. Det här är en snällare variant av målsättning än många andra lopp, berättar Mikael Gustavsson, föreningskonsulent på IKHP som varje år arrangerar Vårruset.

Äkta löparglädje

Vårruset brukar vara en bra igångsättare efter snön och vintern när det gäller motion.

På Eriksbergs förskola gick personalen ett steg längre än att bara anmäla sig till Vårruset. På ett påtagligt sätt har de redan nu smugit in löparglädjen i gruppen.

För tredje året i rad samlas de under fyra löparkvällar vid IKHP-stugan på Huskvarnaberget. Tillsammans med IKHP:s löparinstruktörer Linnea Ewö och Helena Rangert får de både teoretiska kunskaper och praktiska löparinsikter. Och har på kuppen väldigt roligt tillsammans.

Inspirerar till mer

Nyligen träffades de för årets första löpträff.

– Någon körde samma upplägg med sin familj dagen efter och några samlades ett par dagar senare för att springa tillsammans. Det är tecken på att vi verkligen blir inspirerade av det här upplägget, säger deltagaren Annika Wennblad som är förskolelärare och dessutom så kallad hälsoinspiratör på Eriksbergs Förskola, och därigenom drivit igenom förskolans del av samarbetet med IKHP.

Och upplägget?

– I grunden springer vi tillsammans i grupp på ett eller flera sätt som passar alla. Vi försöker få fram hur roligt löpning kan vara.

Temastyrda träffar

– Varje träff är lite temastyrd där vi pratar om målsättning, motivation, löpteknik, träningsupplägg och hur man laddar inför just Vårruset. Men vi försöker också tänka på det långsiktiga i att springa, förklarar instruktören Linnea Ewö.

Vid första tillfället fick deltagarna välja mellan en snabbare och en långsammare grupp där så kallade fartlekar stod på programmet. Tillsammans tog de sig 3–4 kilometer i varierande fart.

– Det var härligt att komma ut. Vi varierar mellan fartlekar, distansträning och backträning, men det viktigaste är att visa på hur enkelt och roligt det är att komma ut. Och möjligheten att göra det tillsammans, säger Linnea.

Vill få mer fler

Mikael Gustavsson på IKHP säger:

– Om vi som klubb kan motivera även andra organisationer att göra samma sak så gör vi gärna det.

På Eriksbergs förskola är deltagarna mer än nöjda.

– Vi hade svårt att få ihop det, men IKHP hjälpte verkligen till att lösa det. Nu får vi både träna tillsammans och sedan genomföra Vårruset ihop och det betyder jättemycket, säger Annika Wennblad.

fakta

IKHP och VÅRRUSET

Vad: Vårruset. 5 km löpning eller gång.

När: Tisdag 16 maj.

Var: Knektaparken, Rocksjön, Jönköping.

Lokal arrangör: IKHP

Telefon: 036-13 30 54

E-mail: kansli@ikhp.se

Kontaktperson: Mikael Gustavsson.

Aktuellt: Arrangerar löparkvällar, både för allmänheten och grupper.

-----

No more pages to load