Eira Müntzing spelar Peter Pan på ett övertygande sätt och det grö Lukas Fredriksson som Kapten Krook också. Foto: Hans Järeby

Teaterstickorna sticker ut

Teaterstickorna med sina ungdomar sticker ut igen. Vi har sett dem i utmärkta föreställningar av Jesus Christ Superstar och Grease. Den här gången åter i en klassiker, Peter Pan av Jim Barrie. På scen spelas rollen som Peter traditionellt av en ung kvinna, och det samma gäller den första filmversionen från 1924 med regi av Herbert Brenon. I Teaterstickornas uppsättning har man följt traditionen och Peter spelas föredömligt av Eira Müntzing och trots premiär, märks ingen större nervositet på scen. Anledningen till det brukar vara att det är så kul att äntligen få spela inför publik, efter alla krävande repetitioner.

Peter tar med syskonen Darling till landet Ingenstans, där de får uppleva många spännande äventyr tillsammans med de förlorade barnen. Moa Eklöf spelar rollen som syster Lena som också får ta över rollen som mamma för alla barnen i Landet Ingenstans.

Fen Tingeling spelas av 10-åriga Grace Holmgren på ett sätt som får undertecknad att haja till av beundran och kapten Krok och herr Raring spelas övertygande av Lukas Fredriksson. Det finns en verklighetsförankring i den här föreställningen, längtan efter frihet, längtan efter föräldrar hos de förlorade pojkarna i Landet Ingenstans och hos Peter Pan. I vår värld är våld vardagsmat för den som vill erövra land och vi vet inte var och när den slår till. Även i Landet Ingenstans är krig och död makthavarens vapen. Vi vill alla att vi någon gång skall kunna säga att det här är den sista striden. Några pojkar i den här uppsättningen som flytt från strider i  krigshärjade länder har förmodligen funnit teater som en trygg rehabilitering och ett sätt att hitta till en tryggare gemenskap. Här krävs inte språkkunskaper utan här är kroppsspråket viktigare. I teater finns inga gränser oavsett var man kommer från, men det krävs ett enormt mod. Att de fyra killar som kommer från de här krigshärjade länderna passar in i spelet märks på ett övertygande sätt. Alla i den här uppsättningen gör en otrolig insats, med en spelglädje som smittar av sig, det märks att de har roligt. En viktig ingrediens för ett lyckat resultat. Till detta bidrar en snygg scenografi, koreografi, ljus och regi.  

fakta

Teater: Peter Pan

Medverkande: Teaterstickorna, Regi: Eva Edevik, Koreografi: Sanna Holmgren Jonsson, Scenografi: Mariana Primorac, Ljus: Per Larsson, Kostym: Anna Kärner, Sånginstudering: Edward Eklöf, Musikarrangemang Johan Häll

Plats: Jönköpings Teater  

 

-----

No more pages to load