Från vänster: Thomas Atting, Stefan Rygert, Tobias Igefors. Foto: Privat

“Allt tuffare att vara domare”

Läsarnyhet. I samband med Fair Play Cup i Jönköping så erbjöd vi på Smålands Innebandyförbund en träff i idrottshuset där vi ville diskutera klimatet för föreningsdomare och vad kan man göra som förening och förbund tillsammans för att få det bättre för unga föreningsdomare.

Kl.10-11 och mellan 14-15 på lördagen var det öppet för alla ledare att komma till oss och prata.

Sedan säsongen 2009-2010 så jobbar vi med något som heter Gröna Bandet. Gröna Bandet är något som hjälper föreningen att visa att dom står bakom sina föreningsdomare och stöttar dom och att dom behandlas med respekt och uppmuntran istället för nedvärderande och hotfulla kommentarer.

Detta är tyvärr en fråga som återkommer varje år som man måste jobba kontinuerligt med. Vi kommer intensifiera Gröna Bandet igen och försöka se över vad den behöver kompletteras med och utveckla den vidare.

Vi har idag 30 föreningar som är anknutna till Gröna Bandet av våra 87 föreningar på Smålands Innebandyförbund. Här skulle man självklart vilja se att det är 100% av föreningarna med ungdomsverksamhet och har behovet av föreningsdomare i sin verksamheten.

På träffen nere i idrottshuset så träffade vi Stefan Rygert (Hovslätts IK), Thomas Atting (IBK Husar) och Tobias Igefors (IBF Tranås), vi fick bra diskussioner med vad man kan tänka sig utveckla inom Gröna Bandet och stöttning till domarna.

Bland annat diskuterades att det skall finnas en domaransvarig i föreningarna som tar hand om och stöttar sina domare och även är ett bollplank mellan föreningar när det uppstår något.
Det underlättar också för förbundet vid eventuella inkomna frågor runt föreningsmatcher där det varit föreningsdomare.
Då kan man lätt få tag i rätt person från början.
Kan man i dom äldsta serierna på föreningsdomarnivå tillsätta en distriktsdomare som stöttning ihop med en föreningsdomare mm.

Varje år behöver vi få fram nya domare till verksamheten, men klimatet kan upplevas som tuffare för varje år. Och detta från flera håll, ledare, spelare och inte minst från föräldrar.
Kan vi få föreningarna att få med sina ledare, spelare och föräldrar att stötta sina lag på ett positivt sätt och ledare att se till att alla individer får vara med i unga åldrarna, alltså inga toppningar, så kommer klimatet förhoppningsvis bli bättre för våra föreningsdomare och vi kommer få fler att vilja döma och kanske fortsätta vidare som distriktsdomare.

Men det krävs att vi gör detta tillsammans och gör det synligt att domarna är unga individer som behöver stöttningen, annars kommer vi snart inte få fram några nya domare.

Vi vill tacka dom föreningar som tog sig tid mitt i cupen att komma ner och diskutera en viktig fråga.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load