Temabild. Foto: Pixabay

Ny forskning visar: Kaffe skyddar mot cancer

Den som dricker mycket kaffe löper hälften så stor risk att drabbas av cancer i gallblåsan jämfört med personer som sällan eller aldrig dricker en kopp java. Det visar en ny studie från Karolinska institutet, enligt UNT.

Att det dricks kopiösa mängder med kaffe i Sverige är ingen nyhet. Men nu visar en färskmalen studie från Karolinska institutet att drycken faktiskt kan skydda mot cancer.

Studien, som publiceras i tidskriften Journal of the National Institute, JNCI, baseras på drygt 76 000 kvinnor och män i Uppsala, Västmanlands och Örebro län, rapporterar UNT.

Närmare bestämt visar forskningen att kaffedrickande kan skydda mot cancer i gallblåsan. Den som dricker mycket kaffe löper enligt studien hälften så stor risk att drabbas av cancerformen jämfört med personer som avstår drycken.

– Även om en studie som vår, i vilken deltagarna själva hade valt sina dryckesvanor, inte kan fastställa ett orsakssamband talar mycket för att kaffe verkligen kan ge ett skydd mot denna ovanliga men allvarliga cancerform, säger professor Alicja Wolk vid Karolinska institutet, till UNT.

-----

No more pages to load