Kristina Sparreljung, generalsekreterare, Hjärt-Lungfonden Foto: Anna Molander/ Illustration: Kotryna Zukauskaite/Åsa Wheelock, docent i experimntell lungmedicin. Foto: Johan Knobe

Dystra siffror: Allt fler kvinnor dör av KOL i Jönköping

Kvinnor drabbas allt värre av lungsjukdomen KOL. På 20 år har dödligheten i KOL bland kvinnor i Jönköpings län ökat med nästan 50 procent, enligt Hjärt-Lungfondens nya Lungrapport som lanseras i dag. Nu krävs nya satsningar på forskning för att hjälpa landets 1,9 miljoner lungsjuka.

–  Vissa människor utvecklar KOL lättare än andra, och vi forskare arbetar hårt för att förstå varför. Bland annat genom studier på molekylärnivå för att definiera olika former av KOL och förstå vad de beror på. Det kan hjälpa oss att få fram specialiserade läkemedel, säger Åsa Wheelock, docent i experimentell lungmedicin vid Karolinska institutet.

Ökat med 50 procent
Under de senaste 20 åren har dödligheten i KOL ökat dramatiskt, och kvinnor är värst drabbade. Enligt Socialstyrelsens statistik från 1997 dog 13,3 av 100 000 kvinnor i Jönköpings län i KOL. År 2015 hade siffran stigit till 19,8 av 100 000, en ökning med 49 procent. Motsvarande ökning för män under samma period var 16 procent.

Hjärt-Lungfonden finansierar ett flertal forskningsprojekt som syftar till att vända den negativa trenden och hjälpa de över 500 000 människor i Sverige som lever med KOL. Exempelvis utvecklas en metod där nanopartiklar används för att kunna upptäcka sjukdomen i ett tidigt skede.

– KOL är en otäck sjukdom som orsakar ett stort lidande för de som drabbas. Om vi blir bättre på att upptäcka sjukdomen i tid och ger forskningen resurser för att utveckla nya behandlingsmetoder kan vi vända trenden och rädda livet på många KOL-drabbade, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

De senaste forskningsframstegen i kampen mot KOL presenteras i Lungrapporten 2017, som ger en helhetsbild av lunghälsan i Sverige. Med Lungrapporten vill Hjärt-Lungfonden öka kunskapen om forskning och behandling av lungsjukdomar, så att fler ställer sig bakom kampen mot vår tids stora folksjukdomar.

Här kan du ladda ned årets rapport som släpps i dag, den 16 maj.

 

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load