Influensan på väg att ge upp – för den här gången. Foto: Pixabay

Influensan på väg att ge upp – för den här gången

Slutet av årets influensasäsong är nära. Enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten insjuknade bara två länsbor i influensa i förra veckan. Rapporten visar också att Jönköpingsborna klarat sig relativt lindrigt undan smittan i år.

Årets influensavirus håller på att släppa greppet om Jönköpings län och läget är likartat i resten av landet. Liksom på resten av Norra halvklotet, där influensaaktiviteten inte bara är låg i Europa, utan även i USA och Kanada.

En rapport som nyligen släpptes av Folkhälsomyndigheten visar också att Jönköping är ett av de tre svenska län som klarat sig lindrigast undan årets influensaepidemi, med drygt 90 insjuknade per 100 000 invånare. Det betyder att 319 länsbor i år diagnosticerats med någon av de två influensatyper som grasserat.

Bäst klarade sig Östergötland, med 59 insjuknade per 100 000 invånare.

Folkhälsomyndighetens rapport baserar sig visserligen enbart på influensafall där provtagning visat att det verkligen rör sig om influensa. Men kartläggningen, som är årligen återkommande, brukar trots det ge en ganska rättvis bild av läget.

Att antalet webbsök och samtal till 1177 Vårdguiden, om feber hos barn också minskade markant under förra veckan bekräftar bilden.

Det län som drabbats värst av influensan i år är Västernorrland, där drygt 273 fall per 100 000 invånare konstaterats under säsongen. På andra respektive tredje plats återfinns Gotland och Västerbotten, där 187 respektive 184 länsbor drabbats per 100 000 invånare.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load