Foto: Pixabay/Unsplash

Extremt torrt – se upp när du grillar

Det är stor brandrisk i många delar av landet. SMHI går nu ut med en varning. För Jönköpings län handlar det om risk för skogsbrand. Så var extra varsam med engångsgrillen.

Det torra vädret, kombinerat med blåst, innebär att det är mycket torrt i skog och mark. Det finns i dagsläget inget eldningsförbud i Jönköpings län, men tänk på att vara extra försiktig om du ska grilla ute i naturen. Du behöver även ha nära till släckningsutrustning om något går snett.

– Nu när vi har haft en lite längre period med torrt väder har det blivit väldigt torrt i skog och mark och då ökar brandrisken. Kommer det någon gnista kan det ta eld och sprida sig, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI, till TT.

SMHI:s brandriskprognos för fem dygn framåt visar på mycket torra förhållanden på sina håll i Jönköpings län och att en eventuell skogsbrand kan utvecklas snabbt och häftigt.

– När du ska grilla i naturen gäller det att välja en bra plats, där det inte finns risk för att det tar sig i omgivningarna, säger Fredric Malm, inre befäl på Räddningstjänsten i Jönköping, och varnar även för slarv med engångsgrillar:

– Det räcker inte att skvätta lite vatten på en engångsgrill. Den måste dränkas med vatten. Kolen är varm inuti i många timmar och kan lätt orsaka en brand i en sopcontainer. Vi åker på ett antal såna bränder varje år.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load