J-Södras Francisco Mancilla greppar bollen framför Häckens Paulinho i mötet på Bravida Arena. Paulinho gjorde sedan 3–0-målet för Häcken. Foto: TT.

Strandberg: Skilda världar för J-Södra och Häcken

Ekonomi och idrott hör ihop. J-Södra och Häcken lever i två skilda världar när det gäller ekonomiska förutsättningar.

Häcken är en av de klubbar med mest ekonomiska muskler i Allsvenskan. J-Södra är en förening som har betydligt mindre medel att röra sig med.

Därför är Häckens seger med 3–1 hemma på Bravida Arena logisk. Göteborgarna är ett lag för toppen, har kunnat värva när sommarfönstret var öppet, och förfogar över en bred trupp som tål skador och avstängningar. J-Södras har fått två nya spelare, Fredrik Olsson (petad från start mot Häcken) och Anton Andreasson, förre elfsborgaren, som blev knäskadad i cupmatchen mot Utsikten i veckan och är borta resten av säsongen.

J-Södra hade behövt betydligt bättre förstärkningar och nu börjar det se mer och mer allvarligt ut för gröntröjorna i bottenstriden.

Gröntröjorna har en vinst på de 14 senaste matcherna och på bortaplan har de nu spelat nio raka tillställningar utan seger.

Till den här matchen valde Jimmy Thelin att spela med Jonathan Tamimi på en position som var något mellanting mellan försvarare och mittfältare i den första halvleken. Dessutom ersatte Stian Aasmundsen (som fick utgå i halvtid), Fredric Fendrich (som kom in direkt efter paus) på centrala mitten. Tommy Thelin fick förtroendet att spela som ensam forward innan paus, men fick flytta ned på sin vanliga mittfältsposition när Olsson kom in i spel.

Det var förändringar som inte gav någon större effekt, men det är det som är J-Södras och tränare Jimmy Thelins dilemma. Han har den trupp han har och jämfört med Häcken finns inte alls den bredden och kvaliteten som göteborgarna har.

Visst kunde den här matchen fått en liten annorlunda matchbild om Daryl Smylie gjort 1–0 på sitt jätteläge (skottet gick precis utanför stolpen) när han fick fritt i straffområdet efter 18 minuter.

Men å andra sidan kunde Häcken gjort mer mål än de två som laget gjorde innan paus. Nasiru Mohammeds 1–0, som han sköt direkt på halvvolley efter en klack från Daleho Irandust, är ett av de vackraste i år i Allsvenskan.

Dessutom får inte Stefan Karlsson, J-Södras högerback, uppträda så klumpigt som han gjorde när Häcken fick straff och gjorde 2–0 bara fyra minuter efter 1–0-målet. Han sparkade Ahmed Yasin i magen och det blev straff. Samme Yasin satte straffen säkert i mål.

Efter paus uppträdde J-Södra inte lika passivt. Laget försökte göra om bravaden mot Elfsborg senast då ett 0–2-underläge hämtades upp till 2–2. J-Södra spelade också upp sig och Häcken mattades i den andra halvleken. Fredrik Olsson var ytterst nära att reducera till 1–2 med 15 minuter kvar men hans skott tog i stolpen, men närmare än så kom inte gröntröjorna. Istället skulle Paulinho definitivt sänka J-Södra med sitt 3–0-mål när det var sex minuter kvar. Fredrik Olsson tröstmålade sedan till 1–3 på matchens sista spark.

Förlusten innebär att J-Södra går en oviss höst till mötes när det gäller att klara av att förnya det allsvenska kontraktet så det finns en hel del att fundera över det speluppehåll som väntar för VM-kval. En sak som måste förbättras är defensiven. Nu har J-Södra släppt in lika många mål, 37, som jumbon AFC Eskilstuna.

Ett annat mörkt moln som också svävar över J-Södra är att laget har sju spelare som bara är en varning ifrån att bli avstängda.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load