Äkta försmak av det njutbara paradiset – se bildspecial från Asecs

Asecs fick in ett extra sug på Jönköpingsborna då man firade alla hjärtans dag och lockade med en försmak av paradiset. Det paradis som Elmia skall förvandlas till under tre dagar den 9 till 11 mars. Då är det inte bilar det handlar om, utan ett paradis för choklad, lakrits-, delikatess och dryckesälskare.

På lördagen bjöd Jönköpings Choklad, lakrits och delikatessfestival på en försmak av vad som kommer att bjudas på premiärfestivalen på Elmia. Arrangören själv Stefan Adolfsson var på plats för att berätta och låta besökare smaka på olika typer av choklad och lakrits. Barnen fick tävla i att vara kreativa och hitta på något med lakrits.

Jönköpings Andrea Brändström som vann Hela Sverige bakar var på plats för att visa hur man dekorerar en tårta och tillsammans med barn visar hur man dekorerar och får lite snitts på en cupcake. Men många av barnen Andrea, Linnea och Max klarade det där alldeles galant själva, med att spritsa och så toppa med en toppig färgglad maräng som Andrea bakat i förväg. Mästerverken fick de så klart ta med hem. Andrea signerade även sin bok “Från fika till fest”.

Skulptera lakrits

I Lakritsfabriken från Ramlösas monter fick barnen skulptera i lakrits,. där alstren sedan fotograferades och hängdes upp till allmän beskådan och sedan utsågs ett av prisen till vinare och vinnaren fick ett fint pris. De vuxna fick provsmaka olika typer av lakrits och där lakritspulvret gav en liten extra kick.

Chokladen som kunde provas kom från världens alla hörn och Stefan Adolfssonsom för 12 år sedan började jobba med choklad/praliner i Göteborg berättade om de olika kakaobönorna, Criollo, Forastero och Trinitario och vad som skiljer dem åt och vilka karaktärer de har. Här fanns choklad från olika länder exempelvis Madagaskar och beroende på var kakaobönorna växt så har de olika smak. Mycket jämförbart med en vinprovning där jord och klimat också påverkar smaken.

Nu har han hoppat av det och börjat arrangera festivaler så vi andra kan få gå och prova, lära och njuta choklad, lakrits och andra delikatesser. På festivalen på Elmia finns flera av våra lokala tillverkare på plats och smaker från hela världen och där bjuds föreläsningar och provningar av olika slag. Ett sextiotal utställare finns då på plats.

 

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load