Drygt 5 000 på vrålhäftig onsdagskväll med muskler

Superhäftigt är bara förnamnet, när man summerar årets första bilträff i Huskvarna Folkets Park. Vilket sug det är efter parkens onsdagsträffar för motorfrälsta entusiaster. De formligen köade in i parken från klockan fyra på eftermiddagen, hela två timmar innan årets officiella premiär och när kvällen summerades hade upp mot 6 000 besökt årets första Bil- och Mc-träff i parken. Rekord.

Temat var hästar, den här kvällen närmare bestämt Mustanger, Ford Mustanger och av alla årsmodeller i original, Shelbytrimmade och andra häftiga modeller, en i (polisutförande). Fordfabriken formligen sprutade ut Mustanger under ett antal år och det finns många av dem i Sverige. Och den här kvällen brummade 15o Ford Mustang in i Huskvarnaparken. Gräsplanen innanför entrén räckte inte till utan de fick sprida ut sig längre in i parken. Totalt räknades nästan 600 bilar in av alla möjliga modeller och dessutom 200 motorcyklar och mopeder.
Det måste Om det var rekord eller inte fick vi inget besked om, men någon sade att man kunde se på kön till serveringen om det var mycket folk. Faktum var att man såg ändå att det var mycket folk.

Motorstarkt

Tror inte det varit så mycket hästkraftsstarka bilar i Parken på någon tidigare motorträff. Men här fanns inte bara Mustanger, utan även andra amerikanare som Glenn Östers Buick Grans Sport 455 1970 år s modell. En renare motorrum får man leta efter på en 48 år gammal veteranare. En stolt Glenn har lagt en halv miljon på bilen sedan han fick den. I USA är värdet det dubbla på den här modellen som inte gjordes i så många exemplar.
Som alltid fanns det inte bara amerikanare på plats, utan även andra modernare bilar och veteraner av olika märken. Sven-Olof Johansson hade placerats in DKW 3-6 modell 1959 bredvid Sune och Lilian Petterssons Volvo 544 från samma år. Sune och Lilian är från Grimstorp söder om Nässjö och brukar komma till parken upp mot sex gånger per år klädda i 50-talsstuk medförande litet campingbord, transistorradio och skivspelare, skapar de en särskild atmosfär bredvid sin Volvo PV 544 från 1959 och har gjort det i ett flertal år.
Längre ner i parken hittade man en Saab 96 Sport och en Saab 96 från 1961 och en betydligt motorstarkare AC Cobra som också tilltalar en viss kung. Men här fanns både Oldsmobiles och Cadillacs av olika modeller och årgångar.

Uppstickare

Bland alla bilar hittade vi en uppstickare två killar i en hajpad Opel som bjöd på smakprover av Läkerol i olika smaker. Grabbarna var på väg söderut, men gjorde en avstickare till Huskvarnaparken från E 4 därför att de visste att många samlades där på onsdagarna.
Om bilarna var själva orsaken till att folk samlades i parken så är nog många där för att konstatera och upptäcka att de bilar man växte upp med från 1950-talet och framåt visserligen är likadana idag, men nu upplevs på ett annat sätt. En hundkoja, en BMC 850 upplevs idag som varande mycket mindre än då man själv hade en. Men den känslan fick man inte av Sven-Olof Johanssons DKW 3-6 modell 59 som bara gått 6 000 mil under snart 60 år. Många drömbilar från ungdomen fanns på plats, Porsche, Ferrari, P 1800 som enligt en ägare till en sådan har ett värde på mellan 200 och 300 000 kronor. Man får väl ta det med en nypa salt, värdet bestäms precis som med aktier när bilen säljs.

Högt värde

Men veteranbilar har över lag ett betydligt högre värde än när de var nya, det är nog ingen överdrift. Många av dem verkade också vara i bättre skick nu än när det såldes som nya.
I parken fanns också både motorcyklar, mopeder och så förstås Magnus Knutsson med en av sina veteranbussar. Magnus har ju medverkat i filmen om Ted Gärdestad med sin buss och nu avslöjade ha för News att det väntar medverkan i en TV-film i tre delar om en journalist. Ja, det ena ger det andra och det stämmer i hög grad på motorträffarna i Huskvarna Folkets Park på onsdagskvällarna under sommaren.

Sune och Lilian Pettersson från Grimstorp söder om Nässjö fanns på plats med sin PV 544 från 1959 och själva hade de anammat 1950-tal med transistorradio och skivspelare i blått för att matcha PV:n. Foto: Hans Järeby

Motorkvällar i Huskvarna Folets Park

16 maj Porsche + luftkylda bilar
23-maj Motorcyklar, mopeder och MC-bilar
30 maj BMW och Mercedes
6 juni Cadillac
13 juni GM-bilar
20 juni Europakväll med klassiska Volvo , SAAB & FIAT
27 juni Cabbar och taklösa bilar
4 juli Corvette och Camaro
11 juli Historiska traktorer och lastbilar
18 juli Veteranbilar (upp t.o.m årsmodell 1960) och Pickuper oavsett årsmodell
25 juli Chevrolet 1955, 1956, 1957, 1958
1 augusti Hot Rods och Mopar
8 augusti Jaguar + MC-kväll med bl.a. ombyggda MC och mopeder
15 augusti Sportvagnar samt stylade och ombyggda fordon
22 augusti Motorsport och offroad
29 augusti Amerikanska Fordar

-----

No more pages to load